Sloterplas: ziel van Nieuw-West

Algemeen
De Sloterplas en het Sloterpark zijn bepalend voor de identiteit van Nieuw-West.
De Sloterplas en het Sloterpark zijn bepalend voor de identiteit van Nieuw-West. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - “Inwoners van Nieuw-West vinden de Sloterplas ‘de ziel’ van het stadsdeel. Het omliggende groen van het Sloterpark hoort daarbij. Dit stadslandschap is bepalend voor de identiteit van Nieuw-West”. Dat is de uitkomst van een onderzoek aan de hand van de postercampagne ‘Wat is de Ziel van Nieuw-West?’ In december en januari gaven inwoners van het stadsdeel invulling aan de vraag: De ‘ziel’ van Nieuw-West voor mij.

Vervolgens hingen zij de poster met hun tekst zichtbaar op. De afgelopen maanden doken de posters op verschillende plekken in Nieuw-West op. Initiatiefnemer van de postercampagne is Bas Kok met steun van Fonds voor Nieuw West. De schrijver is zelf in het stadsdeel geboren en woonde de eerste tien jaar van zijn leven in de Maassluisstraat. Antwoord op de vraag naar de identiteit was belangrijk voor zijn eind van dit jaar te verschijnen boek Op een dag in Nieuw-West. Het valt de schrijver op dat Nieuw-West vaak eenzijdig in het nieuws is. “Het stadsdeel wordt op sommige dagen overvleugeld door negatieve berichtgeving. Voor je het weet gaan mensen het stadsdeel stereotyperen. Daarom is het belangrijk dat ook de positieve identiteit wordt uitgedragen,” aldus Kok.

Bewustwording

Waarom is bewustwording over de ziel van het stadsdeel relevant voor de inwoners? Kok: “Als je nooit stilstaat bij je gevoel voor de plek waar je woont, ervaar je weinig identificatie en betrokkenheid. Je zult dan niet snel trots zijn op je stadsdeel of er blij van worden. Dat is jammer, want Nieuw-West heeft genoeg om trots op te zijn.”

Tekst loopt onder de foto door.


Bas Kok, initiatiefnemer van de postercampagne. (Foto: Jitske Schols)

De Sloterplas en omliggende parken komen overduidelijk naar voren als de ziel van het stadsdeel. Is deze uitkomst verrassend? Kok: “Niet verrassend, eerder een mooie bevestiging. Dit is wat de ontwerper van de Westelijke Tuinsteden, Cornelis van Eesteren, hoopte te bereiken. Het leuke is dat de Sloterplas de ziel bepaalt voor jong en oud. En voor alle culturen. Natuurlijk heeft iedere inwoner daarbij een eigen associatie. Voor oude mensen is het misschien de rust en het groen, voor jongeren de mogelijkheid om te chillen en flaneren aan de boulevard en voor anderen als zwem- en sportplek.”

Osdorpplein

Hoewel de Sloterplas de duidelijke nummer één is worden ook andere plekken regelmatig genoemd. Kok: “Voor sommige mensen is de ziel van hun stadsdeel gewoon hun eigen straatje of het huis van hun eerste liefje. Of sportclub, kerk of moskee. Logisch, de ziel is een subjectief begrip. Het is al bijzonder dat daarover toch een collectief gevoel bestaat.”

De stedenbouwkundige opzet of het Osdorpplein zijn ook enkele keren genoemd. Daarnaast werd ‘diversiteit’ regelmatig genoemd, verwijzend naar de sociale samenstelling van het stadsdeel. Er wordt gedoeld op de aanwezigheid van vele culturen en geloven, maar ook dat het een stadsdeel is van en voor iedereen. Dus jong en oud, hoog en laag opgeleid.

Kok gaat zijn verhaal presenteren aan medewerkers van het stadsdeel en gaat zijn onderzoek verder uitdiepen. In zijn boek zal hij verder uitwerken hoe de identiteit van Nieuw-West verstevigd kan worden.