Vier jaar extra geld voor ontwikkelbuurten: dit is wat er is gebeurd

Algemeen
Ronald Mauer: "In station Wildeman komt veel samen."
Ronald Mauer: "In station Wildeman komt veel samen." (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Het gaat goed met Amsterdam, maar sommige buurten blijven nog wat achter. In de stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost is de kwaliteit van de openbare ruimte in sommige buurten minder, zijn de huizen in slechtere staat en daardoor veel minder duurzaam, leven meer kinderen in armoede en leven bewoners in slechtere gezondheid. De bewoners van deze buurten profiteren te weinig mee van de groei en ambities van Amsterdam. Om deze reden heeft de gemeente extra geïnvesteerd in deze buurten waar de uitdagingen het grootst zijn, de zogenoemde Ontwikkelbuurten.

Wat is er allemaal gebeurd in deze buurten? Nu de afgelopen bestuursperiode ten einde is gekomen, is het tijd voor een terugblik op wat er met het extra geld is gerealiseerd en hoe de bewoners dit hebben ervaren.

Station Wildeman

In januari 2019 kwam het gebouw van de Prof. Dr. H. Kraemerschool leeg te staan. Dit was een unieke kans om er een multifunctioneel gebouw van te maken voor en door de buurt. Zo ontstond Station Wildeman, een initiatief dat tot stand gekomen is door een hechte samenwerking tussen ondernemers, buurtbewoners en betrokken ambtenaren. Het is een levendige broedplaats voor Amsterdammers, ondernemers en maatschappelijke organisaties geworden.

Het biedt onderdak aan Nivon Osdorp, Fysiotherapie Wildeman, Homebase (voor jongeren), Nederlandse taallessen van Toptaal, een uitvalsbasis voor de Werkbrigade, een praktijk voor accupunctuur en natuurgeneeskunde, het Jongereninformatiepunt en Buurtteams (met spreekuur).
Greep uit activiteiten: een soep project (Soep Support), Buurttuin Wildeman, Theetuingroep, jeugdactiviteiten in kader van Midzomer Mokum en een Ondernemer hub.

Behoefte

Stadsdeelbestuurder Nieuw-West Ronald Mauer: “Kern is dat we betrokkenen/inwoners vragen waar behoefte aan is. Dat betekent in de ene buurt zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, in een andere betekent dat bijvoorbeeld meer sport en bewegen of kansen op werk. Wat dat betreft komt in Station Wildeman veel samen. Kijk naar de activiteiten voor ouderen (Nivon) en jongeren (Homebase), de taallessen (Toptaal), de plek voor werkzoekenden (Werkbrigade), het Jongereninformatiepunt en het spreekuur van de Buurtteams.Kortom, dé plek voor de buurt voor informatie, advies, ontwikkeling en vermaak.”

In 2017 heeft het college de bestuursopdracht Ontwikkelbuurten vastgesteld. In de bestuursperiode 2018-2022 is dit uitgevoerd. Het gaat om 10 miljoen euro extra per jaar, dus 40 miljoen voor bestuursperiode 2018-2022, en dat het dus extra geld is en incidenteel om uit te geven aan projecten die op korte termijn de leefbaarheid moeten verbeteren en ook als vliegwiel moeten dienen. Omdat grootschalige verbeteringen altijd langer duren is dit extra geld beschikbaar gesteld. Het gaat om projecten in de openbare ruimte, opknappen speelplekken, verbeteren groen, buurthuizen, jongerenplekken, sociale projecten, armoede en schuldenaanpak, sociale en verkeersveiligheid verbeteren, speelpleinen opknappen, tunnels mooier en veiliger maken, rattenoverlast, afval, en zo meer. 

Ten einde

Het project Ontwikkelbuurten is nu in haar huidige vorm ten einde gekomen. Met de vorming van een nieuwe coalitie zal gekeken worden of, en in welke vorm, het project verder uitgevoerd kan blijven worden in de toekomst.

Het waren in totaal 32 buurten die in dit kader extra aandacht hebben gekregen, verspreid over Zuidoost, Nieuw-West en Noord. Er is in woonomgeving, voorzieningen, leefbaarheid en in sociaaleconomische positie van inwoners in deze buurten. Daarbij werd nauw samengewerkt met inwoners en partners. 

De ontwikkelbuurten in Nieuw-West zijn: Dudokbuurt Zuid, Van Tijenbuurt, Lambertus Zijlplein en omgeving, Bakemabuurt, Wegener Sleeswijkbuurt, Struijckenkade, van Deysselbuurt, Wijsgerenbuurt, Jan de Louter, Westentree, Anton Struikbuurt, Dichtersbuurt, Couperusbuurt, Dobbebuurt, Aireystrook, Jacob Geelbuurt, Wildeman en Blomwijckerbuurt, Reimerswaalbuurten De Punt.