Marineterrein tijdelijk opvang voor vluchtelingen

Algemeen
Op het Marineterrein worden deze week al vluchtelingen opgevangen.
Op het Marineterrein worden deze week al vluchtelingen opgevangen. (Foto: gemeente Amsterdam)

AMSTERDAM - Het Marineterrein is sinds gisteren een tijdelijke opvang vluchtelingen. Op deze locatie zijn maximaal 250 opvangplekken beschikbaar. De vluchtelingen zullen deze week arriveren en kunnen hier tot half augustus blijven.

Amsterdam regelt de opvang in samenwerking met het ministerie van Defensie. Het COA is verantwoordelijk voor de uitvoering van de opvang. Eind vorig jaar zijn op het Marineterrein ook al tijdelijk vluchtelingen opgevangen. Dit waren destijds voornamelijk evacués uit Afghanistan.

Beschikbaar

Vanwege de druk op de opvanglocaties van het COA heeft de gemeente afgelopen week 180 vluchtelingen met spoed opgevangen in een hotel aan de De Boelelaan. Voor deze mensen was geen opvangplek meer beschikbaar in Ter Apel. De extra opvang die de gemeente biedt, komt bovenop de 1.000 extra vluchtelingen die sinds eind vorig jaar al worden opvangen in de stad. Amsterdam biedt nu een spoedoplossing, maar kijkt tegelijkertijd met het Rijk en alle gemeenten in het land hoe dit probleem gezamenlijk kan worden aangepakt.

Opvangplek

In Amsterdam worden nu op verschillende locaties vluchtelingen (tijdelijk) opgevangen. Op de Willinklaan is het reguliere asielzoekerscentrum. Daarnaast verblijven er op dit moment ook 900 vluchtelingen in het A&O Hostel in Zuidoost en 90 vluchtelingen in het Stayokay Hostel in het centrum. Deze vluchtelingen hadden op andere locaties van het COA geen opvangplek meer.

Naast de reguliere opvangplekken voor vluchtelingen zijn er in Amsterdam de afgelopen twee maanden 1.640 opvangplekken geregeld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Op dit moment zijn er 997 plekken bezet. De vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen op de volgende locaties: het Savoy Hotel, het WOW-hotel, de boot ‘Bellini’, De Kleine Kapitein, Hart van Weesp, Vondel Garden, het Botel, Holiday Inn Express, en een hotel op de De Boelelaan.