Maydan Festival: vieren en herdenken op Plein ’40-’45

Algemeen
Maydan Festival staat voor nieuwe ervaringen en ontmoetingen.
Maydan Festival staat voor nieuwe ervaringen en ontmoetingen. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Samen met allerlei buurtinitiatieven, bewoners en partners is er een rijk en gevarieerd programma gemaakt voor Plein ’40-’45. Dit plein wordt in het Perzisch, Turks, Arabisch, Urdu en Oekraïens de Maydan genoemd. Op Plein ’40-’45 wordt van 2 tot en met 5 mei stil gestaan bij vier bijzondere dagen tijdens het Maydan Festival.

Elke dag krijgt door de programmering zijn eigen karakter: 2 mei: Dag van gastvrijheid en barmhartigheid (Eid ul Fitr); 3 mei: Dag van de Empathie; 4 mei: Herdenkingsdag; 5 mei: Bevrijdingsdag.

Tweede herdenkingsplein

Plein ’40-’45 is het tweede herdenkingsplein van Amsterdam. De naam van het plein herinnert eraan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Maar wát, hóe en wie herdenken we en wie en wat niet? Het programma geeft ruimte voor inclusieve manieren van herdenken. Door naar elkaar te luisteren en met elkaar in gesprek te gaan, maken we kennis met elkaars geschiedenis, rituelen en tradities vanuit verschillende culturele achtergronden.

Buurtinitiatieven

Maydan Festival staat voor nieuwe ervaringen en ontmoetingen. Sociaal-culturele buurtinitiatieven komen samen in een inclusief vierdaags programma midden op het plein en de markt. Storytelling, muziek, kunst, film, ambachten, gesprekken, workshops, parades en het gezamenlijk bereiden van maaltijden: er is van alles, traditioneel en nieuw, te ontdekken.

Als het aan stadsdeel Nieuw-West ligt, wordt het festival een jaarlijkse traditie. Voor meer informatie en het voledige programma: wijzijnplein4045.nl.