Het ESAN-koor heet u welkom.
Het ESAN-koor heet u welkom. (Foto: Lara Aartsen)

ESAN-koor: “Bij ons hoef je niet voor te zingen!”

Algemeen

NIEUW-WEST - Wie van zingen houdt, is welkom bij het koor van ESAN, de Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West. Nu er weer gerepeteerd kan worden, zijn nieuwe zangers van harte welkom. Kom gerust eens langs, want “bij ons hoef je niet voor te zingen!”

“Ben je mal, bij ons hoeft dat niet!” zegt koorlid Dicky Raams gedecideerd. Dicky is al sinds jaar en dag de trekker van het ESAN-koor. “Het belangrijkste is dat je veel van muziek houdt en samen met anderen wilt zingen. Natuurlijk is het handig als je noten kunt lezen, maar het hoeft niet. Als je de melodie nog niet kent, kun je je altijd optrekken aan de zanger die naast je staat of de pianobegeleider.”

Kom luisteren

Dicky: “Heb je zin om al mee te zingen, kan dat ook, zónder voor te zingen. Daar worden de meeste mensen zo zenuwachtig van en dat is nergens voor nodig. Tijdens het zingen merk je gauw genoeg of je een alt of sopraan bent. En dat geldt natuurlijk ook voor de mannen, die willen we er ook graag bij hebben. Een goede tenor, bariton of bas is nooit weg.”

Onder leiding van dirigent Wim de Vries zingt het ESAN-koor een licht klassiek repertoire van Verdi, Haydn, Mozart, Händel of Rameau, om een paar componisten te noemen. Tijdens de repetities neemt hij ook de pianobegeleiding voor zijn rekening. Het ESAN-koor is een van de vijf koren die hij onder zijn hoede heeft. “We zingen geen ‘Aan de Amsterdamse grachten’ of modern Nederlands repertoire. Als je hart daar naar uitgaat, kun je beter ergens anders gaan zingen,” zegt Dicky. Zelf houdt ze erg van oratorium (voor zangers en orkest, red), maar daar heeft het koor zich nog niet aan gewaagd.

Samen muziek maken

De afgelopen coronaperiode was voor veel koren een tijd waarin het zingen hen letterlijk verging; er zijn veel mensen afgevallen. Nu er weer gerepeteerd kan worden, zijn nieuwe zangers van harte welkom. De koorleden hebben het zingen, maar ook elkaar zo gemist. Een aantal zingt al jaren bij het koor. “Samen muziek maken is het mooiste wat er is,” klinkt het uit één mond.

 “Iedereen kan zingen. Je wordt er zo blij van. Het is heerlijk om te doen en ook nog eens goed voor de gezondheid.” Aafke van Vuure, met 93 jaar de oudste, is daar het levende bewijs van. Tijdens de jaarlijkse uitvoering in de zomer of winter is ook het publiek van harte welkom. Dicky: “Van mooie muziek krijg ik altijd kippenvel en dat gun ik iedereen.”

Het ESAN-koor repeteert elke woensdag van 13 00 tot 15 00 uur in De Schakel in de Paul Scholtenstraat 36 a (Amsterdam Nieuw-West). Kosten: 17 euro per maand.
Als u houdt van zingen, neem dan contact op met Dicky Raams via tel. 020 6718735 of dickyraams@gmail.com . Op verzoek wordt opgetreden in lokale ouderencentra.

Meer informatie daarover ook bij Dicky Raams.

Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Competencia Oficial bij Cinema De Vlugt Algemeen 26 jan, 07:25
Afbeelding
Vrijwilligerscafé Valentijn Algemeen 25 jan, 16:33
Afbeelding
Pinnen in Amsterdam Nieuw-West: waar vind je de pinautomaten? Algemeen 25 jan, 15:04
Afbeelding
Laadpalen in Amsterdam Nieuw-West: hier vind je ze Algemeen 25 jan, 14:09
Afbeelding
Het Nationaal Theaterweekend in de Meervaart Algemeen 25 jan, 13:23
Afbeelding
Platina voor Anand en Etwaria Gopie Algemeen 25 jan, 12:16
Afbeelding
Ontwikkeling en talenten staan voorop vmbo Amsterdam-West Algemeen 25 jan, 11:00
Afbeelding
Brievenbussen in Amsterdam Nieuw-West: hier staan ze Algemeen 24 jan, 16:16
Afbeelding
Stylingevent About You voor tienermeiden (en hun vriendinnen en moeders) Algemeen 24 jan, 14:29
Afbeelding
'Wij Zijn Plein '40-'45 gelanceerd en klaar om het samen te doen' Algemeen 24 jan, 13:41
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:08
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.