‘Het gaat om geweld en niet jezelf kunnen zijn, daar word ik boos om’

Algemeen
Julia Zegeling.
Julia Zegeling. (Foto: Jurre Rompa)

NIEUW-WEST - In de studentenflat in West, waar Julia Zegeling (24) woont, brak in augustus vorig jaar brand uit. De regenboogvlag aan haar voordeur was in de fik gestoken. Het was een serieuze brand waarbij mensen in gevaar zijn gebracht. Kort daarop werd een demonstratie tegen LHBTIQ+-geweld georganiseerd waar Julia sprak over de impact van het incident. Het feit dat ze het er niet bij heeft laten zitten en op de barricade is gaan staan voor de LHBTIQ+-community, heeft ervoor gezorgd dat zij is genomineerd voor de titel Amsterdammer van het Jaar 2021.

Julia Zegeling is genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar.

Vóór de brand waren ook al regenboogvlaggen en -flyers in brand gestoken. “Dat gebeurde onder andere met de poster op mijn voordeur. Ik heb tot twee keer toe aangifte gedaan bij de politie. Ik heb ook steeds weer posters bij laten maken en opgehangen”, vertelt ze. En toen kwam de grote brand. “Ik denk dat het iemand is geweest die ook in de flat woont en die heeft gezien dat er steeds nieuwe posters werden opgehangen. We hadden ook al een groepsapp in het gebouw zodat we elkaar konden waarschuwen. Na de brand was iedereen enorm geschrokken en bang dat het nog een keer zou gebeuren.” In de flat wonen overwegend studenten en er woont een gezin met jonge kinderen.

Tegenactie

Het aantal incidenten zorgde voor een tegenactie in de buurt. “We zijn met verschillende LHBTIQ+-organisaties, zoals het COC en het Homomument, samengekomen en hebben een demonstratie georganiseerd tegen het geweld.” Daar heeft Julia gesproken over het incident en wat het met de buurt doet. “We hebben dit protest in korte tijd georganiseerd, om te laten zien dat we het niet pikten. Er waren in die periode meerdere incidenten in de buurt geweest waaronder een transvrouw die in elkaar is geslagen, er zijn ruiten ingegooid bij mensen die een vlag hadden opgehangen en het zebrapad in regenboogkleuren op het Bos en Lommerplein was binnen een dag beklad.”

Om aandacht te krijgen voor het geweld tegen de LHBTIQ+-gemeenschap is er geld ingezameld, waarvan regenboogvlaggen zijn gekocht. “De buurt was toen letterlijk gekleurd. In een groot deel van West zag je overal regenboogvlaggen. Het is wel bijzonder om te zien wat er gebeurt naar aanleiding van deze brand.” Op het Bos en Lommerplein, waar de afspraak met Julia is, hangt nu nog maar een enkele vlag uit het raam. “De buurt is een beetje gesust, maar het zou mooi zijn als het onderwerp toch weer gaat leven.” DUWO, de beheerder van de studentenflat waar Julia woont, heeft het ophangen van de regenboogvlaggen in het gebouw, in verband met de brandveiligheid, intussen verboden.

Nog veel te doen

Dat het nu relatief stil is, wil niet zeggen dat het probleem er niet meer is en dat er geen tegengeluid meer is te horen. “De laatste tijd lijkt het ietsje rustiger, maar er is nog veel te doen. Voordat deze incidenten gebeurden, was ik nooit zo uitgesproken over dit onderwerp, maar het gaat om geweld en niet jezelf kunnen zijn, daar werd ik boos om. Ik heb nu nog geen specifiek plan over hoe verder, maar ik blijf me er wel voor inzetten en blijf actief in de LHBTIQ+-community.” Zo had Julia het idee om een regenboogmuur te verven in het flatgebouw, maar DUWO gaf geen toestemming. “De reden was dat DUWO mensen niet voor het hoofd wil stoten en neutraal wil blijven.”

“Als het goed is komt er een kunstwerk in de buurt dat staat voor jezelf kunnen zijn en gelijkheid, maar dat is een lang proces”, vertelt Julia. Er is met Muren van West contact over een muurschildering op een flatgebouw. Muren van West is een initiatief van stadsdeel West. Het is de bedoeling dat er tussen 2020 en 2022 een collectie muurschilderingen wordt gemaakt door kunstenaars in Bos en Lommer. De inspiratie voor de schilderingen komt van bewoners.

In gesprek blijven

Verder wil Julia in gesprek blijven met mensen over het onderwerp LHBTIQ+. “Je moet je uit blijven spreken, er open over zijn en in gesprek gaan. Dan zou vanzelf beter moeten worden.” Het gaat wel de goede kant op vindt ze. “Er zijn bijvoorbeeld al veel meer LHBTIQ+ karakters in films te zien en onder jongeren wordt er veel meer over gesproken”, weet Julia die huiswerkbegeleiding geeft op het 4 Gymnasium. “Op bepaalde plekken verbetert het wel en de media helpt. Het feit dat mensen verschillend zijn wordt zichtbaarder, maar er is nog genoeg wat beter kan.”

Studentenvereniging

Ze is lid van de studentenvereniging A.S.V. Gay. Julia studeert Onderwijswetenschappen en is zeker van plan om later wat met diversiteit in het onderwijs te gaan doen. Dat kan nog alle kanten op gaan. “Onderwijs is zo belangrijk. Zoals het kinderen leren te socialiseren, ze een veilige plek te geven en een goede toekomst te bieden met aandacht voor diversiteit. Gemeentebeleid maken op het gebied van diversiteit of iets bij een specifieke organisatie iets doen lijkt me ook leuk.”

Stemmen voor Amsterdammer van het Jaar kan tot en met 13 mei via: www.amsterdammervanhetjaar.nl.