Het centrum werd afgelopen zaterdag druk bezocht door Amsterdammers.
Het centrum werd afgelopen zaterdag druk bezocht door Amsterdammers. (Foto: Koen Smilde)

Grote opkomst tijdens 24H Amsterdam

Algemeen

AMSTERDAM - Meer dan 10.000 Amsterdammers werden verrast met onverwachte plekken, ambachten, kunst en creatief ondernemerschap tijdens het 24H Centrum evenement afgelopen weekend.

Dit evenement verleidt bewoners om hun eigen centrum te (her)ontdekken. Het centrum heeft namelijk nog steeds veel bekende en onbekende parels, juist voor bewoners. In 24 uur konden Amsterdammers in de binnenstad op 52 verschillende locaties (gratis) activiteiten, workshops, proeverijen en events bijwonen.

Dwars door de stad 

Om 6.00 uur startte 24H Centrum met de Patta Morning Run. Sportieve earlybirds renden zo’n 10 kilometer dwars door de stad. Amsterdamse yogi’s hadden een ontspannen yogasessie op het dak van de Bijenkorf. Er waren creatieve workshops zoals een fietsband omtoveren tot een riem bij The Upcycle en de spirituele workshops Dao Yin Qi Gong in restaurant Sea Palace. Er werd geproefd van veganistische kaas bij Willicroft en de Hortus liet de smaakpapillen van bewoners prikkelen door een Tasting Tour. 

Voor de museumliefhebber was er genoeg te zien in onder andere Droog, het Grachtenmuseum en Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Bewoners kregen een kijkje achter de schermen bij echte Amsterdamse ondernemers zoals Gassan Diamonds, de Condomerie en duurzame ondernemers in het wallengebied. Tot slot genoten Amsterdammers van de vele verhalen die de stad rijk is; van een rondleiding met Architour, een kijkje achter de schermen bij de UvA en de Beurs van Berlage en ze ontdekten de Amsterdamse natuur vanaf de grachten met de rondvaartboot van Stromma. Dansen, zingen en feesten kon tot in de late uurtjes bij onder andere het festivalhart op het Waterlooplein, in de Reguliers bij de afterparty van het Songfestival en in Lovelee op het Leidseplein.

Binnenstad

“Wij vinden het belangrijk dat Amsterdammers zich weer thuis voelen in het centrum”, zegt Amsterdammer en directeur van amsterdam&partners Geerte Udo. ‘Het was fantastisch om samen met het stadsdeel en alle 52 instellingen dit event te organiseren en om te zien dat zij elkaar inspireren en versterken. Bewoners uit de binnenstad en uit andere stadsdelen hebben genoten. Wij vinden het belangrijk dat juist de Amsterdammers zich weer meer thuis voelen in het centrum. De opkomst was boven verwachting en de bewoners waren heel blij. Een aantal liet weten dat ze het centrum door dit evenement op een andere manier hebben leren kennen en nieuwe locaties hebben ontdekt.” Op 17 september wordt 24H Zuidoost georganiseerd, want ook daar zijn heel veel interessante bekende en onbekende plekken te ontdekken voor Amsterdammers.

Voorleespaleis

Amsterdammertjes Ook voor de kleine Amsterdammertjes was er genoeg te doen. Zij werden voorgelezen bij het voorleespaleis in het Paleis op de Dam, konden zich voor een dag een politie- of brandweerman wanen en gingen los bij de Silent Disco in de Kalverpassage.

‘Wat een feest. Geweldig om te zien hoe onze bewoners en ondernemers zoveel leuke activiteiten op poten kunnen zetten voor iedereen om van te genieten. Wat een feest. We mogen trots zijn als stadsdeel”, reageert stadsdeelbestuurder Micha Mos.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
‘Hitklup at the Movies’, live in Paradiso Algemeen 21 jun, 06:55
Afbeelding
Kunstroute voert fietser langs pareltjes van Sloterdijk naar Spaarnwoude Park Algemeen 20 jun, 16:52
Afbeelding
Jubileumconcert Muziekvereniging Amsterdam de Muzikale Tijdmachine Uitgaan 20 jun, 13:29
Afbeelding
Rhythm & blues tijdens Taste of Nieuw-West Algemeen 18 jun, 22:11
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
55-plussers fietsen samen door Nieuw-West Algemeen 17 jun, 17:20
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Banen te vinden op de duurzame banenmarkt Algemeen 17 jun, 10:52
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
Marty en Shilan maken de lekkerste maaltijden bij Samen Happen Algemeen 16 jun, 13:53
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief