Spring High Spreads Love voor Oekraïne

Algemeen
Spring High Spreads Love-activiteiten voor het goede doel.
Spring High Spreads Love-activiteiten voor het goede doel. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - De lockdown half december dwarsboomde meer dan alleen de kersttraditie voor menig Nederlander. Lokaal stak het een stokje voor het driedaagse goededoelenfestijn Spring High Spreads Love. Vier maanden later kwam er vlak voor de schoolvakantie alsnog een vervolg. Met een zeer actueel goed doel: Donetsk Regional SES Department, dat eerste hulp verleent in Oekraïne.

Shirley Brandeis

Tienerhanden speuren in de bak met elpees. Natuurlijk kent hij Stevie Wonder en Madonna. Julio Iglesias zegt hem niets. Voor twee euro koopt zijn klasgenoot een plaat van de Bee Gees. “Die ken ik door mijn ouders.” Twee euro rekent ze af op de vrijmarkt op het schoolplein. Alle beetjes helpen en de teller staat aan het begin van deze laatste dag al op bijna drieduizend euro. Dat wordt nog veel meer, want boven in school worden papieren kraanvogels, boodschappers van vrede, geluk en wijsheid volgens een eeuwenoude Japanse legende, in gele en blauwe kleuren gevouwen door leerlingen en docenten. Wiskundeleraar André deed voor het eerst van zijn leven aan origami en “dat was leuker dan ik had gedacht”. Bij duizend stuks in de kleuren van de Oekraïense vlag levert dat niet alleen een mooi schouwspel voor het schoolraam op, en het uitkomen van wensen (weer vanwege die legende), maar ook nog meer door ouders gesponsord geld voor het goede doel.

Lunchroom

Vrolijk loopt schooldirecteur Camyre de Adelhart Toorop, die de avond ervoor de iftar op school met ouders en leerlingen (“een mooie afspiegeling van onze gemengde school!”) nuttigde, deze vrijdag langs de activiteiten op en rond school. Er is een marktkraam met kunst van scholieren op het Sierplein, een schaaktoernooitje (drie euro per potje) op de eerst verdieping, een (gesponsorde) triatlon tussen Sloterpark en Sportplaza Mercator en een lunchroom op de tweede verdieping met blauw-geel gedekte tafels, waar men voor slechts vijftien euro in drie gangen kan kiezen uit onder andere Spaanse tortilla, pastasalade, kippensoep en huisgemaakte appeltaart. Er is een workshop latin dance, een minikermis met ring werpen of pingpongballen gooien en dus een vrijmarkt op het schoolplein, waar eerstejaars Maurits en Ylias hun waar als volleerde marktkooplieden aanprijzen aan medeleerlingen, ouders en omwonenden. Zelfs de puzzel waar “slechts één stukje van mist, mevrouw” zou je bijna aanschaffen.

Voor een ander

“Dit hebben ze zelf allemaal bedacht en voeren ze zelf uit,” vertelt Spaans-docent Femke trots. “Spread Love van Spring High is zo leerzaam! De leerlingen zetten hun kennis en vaardigheden in. Ze zetten zich in voor een ander.” En met een verwijzing naar de tijd van het jaar: “Ramadan is een tijd van delen en aan de ander denken. Die gedachte past goed bij waar onze school het hele jaar door voor staat.” Al dat delen leverde uiteindelijk vlak voor de schoolvakantie het mooie bedrag van 3775 euro op.