Woonblokken Staalmanplein-buurt gerenoveerd

Algemeen

NIEUW-WEST - De laatste woonblokken in de Staalmanpleinbuurt zijn gerenoveerd. Daarmee is het tijd voor overdracht van woningcorporatie de Alliantie aan gemeente Amsterdam. Die legt na de zomer de laatste hand aan vernieuwing van de openbare ruimte. Het opleverfeest is vandaag, woensdag 18 mei, om 15.00 uur aan de Abraham Staalmanplein.

Bijzonder in deze buurt is dat er vooral gekozen is voor renovatie in plaats van sloop. Ook zijn er circulaire alternatieven toegepast bij de renovatie. Zo is bij twintig woningen het sanitair, de dakbedekking en de keuken circulair uitgevoerd. In totaal zijn er 283 woningen gerenoveerd in het sociale segment, middensegment en verkoop.

Een levendig Staalmanplein

De drie kiosken zijn ook gerenoveerd. Hier zit nu een wok restaurant, ijscoboer en een kapper. Er komt ruimte voor maatschappelijke voorzieningen op de begane grond ter hoogte van het Staalmanplein. Hier worden een tandarts, kledingzaak, interieurzaak, taarten- en notenwinkel en horeca gevestigd.

Herinrichting openbare ruimte 

Na de zomer start de gemeente met de herinrichting van de openbare ruimte. Dit duurt ongeveer tien maanden. Het gaat om het deel tussen de Johan Huizingalaan, Wilhelmina Druckerstraat, Ottho Heldringstraat en de Johanna Reynvaanstraat. De herinrichting van de openbare ruimte is het sluitstuk van de vernieuwing van de Staalmanpleinbuurt.

Groener ingericht

Op basis van wensen van bewoners is het Staalmanplein groener ingericht. Zomer 2023 kan de buurt gebruik maken van de nieuwe speelvoorzieningen in het uitgebreide Staalmanpark, genieten van de rust in de bloementuin en verblijven op het levendige en gezellige Staalmanplein. Ronald Mauer, stadsdeelbestuurder Nieuw-West, kijkt daar alvast naar uit. “De renovatie is mooi verlopen. De woningen zien er prachtig uit. Straks hebben we een prachtig opgeknapte openbare ruimte. Voor gemeente en bewoners een belangrijk punt. Zeker omdat dit de plekken zijn waar bewoners elkaar ontmoeten. Van oudsher zijn we een groen stadsdeel. Dat koesteren we en dat betekent ook extra aandacht voor groen.”

Programma:

Het programma van het opleverfeest ziet er als volgt uit:
15:00 – 15:15 uur Brassband door de wijk (trommelt bewoners op)
15:15 – 15:30 uur Officieel moment op het plein door de Alliantie/ Logchies/Gemeente Amsterdam
15:30 – 15:45 uur Optreden Brassband, DJ en hapjes en drankjes
15:30 – 18:00 uur Diverse activiteiten voor jong en oud