Toch bouwvergunning afgegeven voor distributiecentrum Lutkemeerpolder

Algemeen
Een impressie van het distributiecentrum waarvoor vergunning is verleend.
Een impressie van het distributiecentrum waarvoor vergunning is verleend.

NIEUW-WEST - Er is voor het bedrijventerrein in de Lutkemeerpolder een bouwvergunning afgegeven. Het plan is om er een distributiecentrum van 55 duizend vierkante meter te bouwen. Ondertussen gaat Platform Behoud Lutkemeer onverdroten verder met de crowdfunding van Voedselpark Amsterdam.

De teller voor het Voedselpark staat op bijna 4 ton. Daarnaast is burgercoöperatie Land van Ons ingestapt en hebben zij toegezegd miljoenen te willen investeren. Meer dan 5000 mensen hebben zich achter het plan geschaard.

Investeerder

Desondanks heeft de gemeente Amsterdam in april een bouwvergunning verleend aan een investeerder die een bedrijventerrein wil bouwen van 5,5 hectare in de 43 hectare tellende Lutkemeerpolder.

In 2018 heeft de gemeenteraad besloten dat in de Lutkemeer geen gronden mogen worden verhard of bouwrijp worden gemaakt, voordat nieuwe gebruikers bekend zijn. College van B&W heeft na een motie besloten dat er gefaseerd ontwikkeld moet worden en pas na het sluiten van overeenkomsten. De wethouder zei indertijd: ‘Het is mijn nachtmerrie dat er wordt gebouwd voor leegstand’.

Vernietiging

De initiatiefnemers van Voedselpark vrezen dat deze nachtmerrie nu uitkomt. “Het gaat precies zoals wij hebben voorspeld: niet een gebruiker die gaat bouwen, maar een investeerder die ontwikkelt met oog op winst. En dus op zoek moet naar een huurder of koper. Naast vernietiging van de polder is dat ook nog eens bouwen voor leegstand”, zegt Alies Fernhout van Behoud Lutkemeer.

Het verontrust de initiatiefnemers van Voedselpark Amsterdam dat de gemeente zich niet aan haar eigen afspraken houdt. Fernhout: “Maar het is veel zorgelijker dat politici niet willen inzien dat distributiecentra op deze plek een compleet verkeerde keus is. Allereerst omdat we vruchtbare grond moeten koesteren en klimaatverandering ons dwingt economische groei niet voorop te stellen.”

Verkeersrapport

“Daarnaast stellen deskundigen dat de Lutkemeerpolder als locatie voor distributie niet logisch is: het vergt enorme extra investeringen aan de infrastructuur. Er ligt geen verkeersrapport, terwijl de bereikbaarheid slecht is. Ook heeft de stad een groot probleem is met bedrijfsmatige elektra-aansluitingen. Er is zelfs een stop op nieuwe aanvragen tot minstens 2027.”

Duurzaam alternatief

Voedselpark Amsterdam heeft een duurzaam initiatief: het wil de 43 hectare vruchtbare landbouwgrond transformeren tot een park om de stad van gezond, betaalbaar voedsel te voorzien. In februari begon de crowdfunding met als doel om 1 miljoen euro op te halen.

Meer informatie: www.voedselparkamsterdam.nl.

Geschiedenis Lutkemeerpolder

De Lutkemeerpolder, drooggelegd in 1864-1865, is al jaren een belangrijk discussiepunt tussen de Amsterdamse politiek en bewoners. Het voormalige Lutkemeer staat bekend om een weids uitzicht, vruchtbare kleigrond en biedt een thuis aan de enige biologische boerderij van Amsterdam.

Het groengebied tussen Amsterdam Osdorp en Schiphol kwam aan het begin van deze eeuw op de radar van de Amsterdamse politiek. Om de concurrentiepositie van de regio verder te versterken en het creëren van werkgelegenheid, besloot de gemeente Amsterdam – ondanks de hevige protesten – toch bedrijvigheid toe te staan in de polder.

Diverse actiegroepen verzetten zich tegen deze plannen en strijden voor het behoud van de Lutkemeer als biopolder. Met succes. Zo trok onder meer Ahold zich in 2021 terug. Supermarktketen Albert Heijn wilde een distributiecentrum in de Lutkemeerpolder realiseren. Dit bleek uit een via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) vrijgegeven document. Uiteindelijk besloot Ahold geen vervolg te geven aan de ‘verkenningsfase’ van de Lutkemeer. Deze beslissing werd door protestgroep ‘AH must go’ gevierd bij de Stopera.