Hessel Du Mark en zijn vrienden van de Koostreet Family.
Hessel Du Mark en zijn vrienden van de Koostreet Family. (Foto: aangeleverd)

Ode aan Osdorp door rapper Hessel Du Mark

Algemeen

NIEUW-WEST - ‘Geboren in OSD, het was een anime, ik zweer me jeugd was een fucking droom. Chillen bij Kastelee, ik nam me matties mee, kil ik kende geen overtoom.’ Het zijn de eerste regels uit de rap van de in Osdorp geboren Mark Madu. Onder zijn artiestennaam Hessel Du Mark, waarmee hij zijn Friese roots eert, schreef de 24-jarige een ode aan die andere roots: Osdorp. De Westerpost sprak met de buurtbewoner vlak voor het uitkomen van zijn tweede album, waarvan OSD West Blue een lekker voorproefje is.

Shirley Brandeis

Dat ‘Kastelee’ voor het Kasterleepark staat en ‘OSD’ een afkorting is van Osdorp, dat konden we nog wel bedenken. Maar help eens verder, Mark, beginnen we het interview. Een gulle lach volgt. “Anime zijn van die kleurrijke Japanse cartoons. Zo voelde Osdorp in mijn jeugd voor mij.” En kil? En al die namen? “Kil betekent kerel, onder andere. En de namen die ik rap, zoals Rivo Koning, Kila Kila, Obi Peter, dat zijn bijnamen die mijn vrienden en ik elkaar gaven. Vrienden van de Koostreet Family, omdat we in de J. de Koostraat opgroeiden en als familie voelden.” Een heerlijke familie, een heerlijke jeugd. Niet dat hij zichzelf als een zondagskind beschouwt. “Ik ken ook wel moeilijke momenten.” Maar zijn jeugd was een goede basis, die zeker tot iets goeds zou leiden. En zie hier, zijn tweede album, dat hij met producent Maruru maakte, is onderweg.

Maximaal genoten

De clip is een feest der herkenning voor wie Osdorp kent en van Osdorp houdt, inclusief de lammetjes op het Osdorpplein en een mooie opname over de Sloterplas. Mark: “En met buurtlegende Ewart Tamminga, ETthe BikemanNL, die ik in de clip interview.” ‘Ik was bewust van mijn droom’, rapt Mark geregeld in het lied. Maar ook ‘Ik was er toen minder in’. Mark: “Daarmee bedoel ik dat niet zeker weet of ik toen al besefte hoe prachtig die tijd was. Toen was zo’n fijne jeugd hebben heel normaal. Nu zie ik en waardeer ik die neighbourhoodvibe die er was. Met al mijn vrienden in de buurt. Met elke dag buitenspelen, skaten, belletje trek, heitje voor een karweitje. We hebben toen echt maximaal genoten.” Hij was het jongetje op de Ichtthusschool dat altijd aan het dagdromen was, die leefde in zijn eigen fantasieën en hersenspinsels. Het jongetje dat later als hij groot was uitvinder wilde worden. “In a sense ben ik nu ook dingen aan het uitvinden, ja. Creëren is iets uitvinden, in mijn geval op muzikaal gebied.”

Superwack

De muziek kwam via zijn grotere broer zijn leven binnen. “Red Hot Chili Peppers en heavy metal leerde ik door hem kennen. Toen hij reggae en hiphop ging luisteren, werd ik echt goed geraakt. Dát wilde ik ook schrijven. Mijn eerste liedje was superwack. Maar wel merkte ik dat er emoties uit me kwamen, waarvan ik me niet eerder bewust was. Er zat wel wat, wist ik al die tijd, maar wat? Al schrijvende zag ik het. En dacht ik: wow, voel ik me echt zo?” Dat hij daarmee anderen raakt, blijkt onder andere uit de omschrijving door Popronde, het grootste reizende muziekfestival van Nederland: ‘Hessel Du Mark is een unieke woordkunstenaar en hiphopartiest. Zijn stijl is te herkennen aan de hoge energielevels, diepe poëtische teksten en gepassioneerde performances.’ Na zijn eerste album ‘Con Zen Tra Zie’ werd het tijd voor een tweede, REGENBOOG PIRAAT No.1 Rookie genaamd, waarvan de ode aan Osdorp zijn eerst single is. Op 7 juli (“zeven is mijn geluksgetal”) volgt de rest.

Niet naar Leidse

Hij wil in de Westerpost om bewoners te laten weten hoe trots hij op zijn buurt is. Of we dat echt goed duidelijk willen maken in de krant. Dat zijn jeugd magical was. Dat alles er was. “Wij gingen niet naar Leidse of zo, dat was te ver. Wij waren in de buurt, in Osdorp, Nieuw Sloten, De Aker. Dat buurtgevoel heb je niet overal in de stad. Ik moest daar gewoon iets over kwijt. Ja, mijn ouders zijn ook blij dat we het zo hebben beleefd, al weten ze niet van alle kattenkwaad die we hebben uitgehaald. Niet heel heftig, hoor. Maar dat moet nog even verjaren voor ik dat vertel, haha.”

Het nummer OSD West Blue van Hessel Du Mark en Maruru is te beluisteren via Spotify, Apple Music en andere muziekkanalen. De videoclip, gemaakt door videograaf Getahun Zagai, is te zien op Youtube. Stay tuned, want 7 juli 2022 komt het tweede album uit!Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Kunstroute voert fietser langs pareltjes van Sloterdijk naar Spaarnwoude Park Algemeen 20 jun, 16:52
Afbeelding
Jubileumconcert Muziekvereniging Amsterdam de Muzikale Tijdmachine Uitgaan 20 jun, 13:29
Afbeelding
Rhythm & blues tijdens Taste of Nieuw-West Algemeen 18 jun, 22:11
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
55-plussers fietsen samen door Nieuw-West Algemeen 17 jun, 17:20
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Banen te vinden op de duurzame banenmarkt Algemeen 17 jun, 10:52
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
Marty en Shilan maken de lekkerste maaltijden bij Samen Happen Algemeen 16 jun, 13:53
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
Vaderdag in winkelcentrum Plein ‘40-’45 Algemeen 15 jun, 12:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief