SuperWest: manifestatie 20 jaar stedelijke vernieuwing Westelijke Tuinsteden

Algemeen
Westbeat in Staalmanpleinbuurt.
Westbeat in Staalmanpleinbuurt. (Foto's: Luuk Kramer)

NIEUW-WEST - Het Van Eesteren Museum besteedt van 30 juni t/m 18 december 2022 met de manifestatie SuperWest volop aandacht aan de grootschalige vernieuwingsoperatie die de afgelopen twintig jaar in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam heeft plaatsgevonden.

In twee decennia zijn er 25.312 woningen nieuw gebouwd, gerenoveerd of tot woning getransformeerd. Een enorme operatie die in omvang vergelijkbaar is met de bouw van de VINEX-wijk Leidsche Rijn in Utrecht, maar waarvan de grootte en impact redelijk onzichtbaar zijn gebleven. Wat heeft zich precies in omvang en impact voltrokken? En wat kunnen we hiervan leren nu het Masterplan Nieuw-West in de maak is?

Stad in ontwikkeling

De manifestatie SuperWest bestaat uit de publicatie SuperWest onder redactie van stedenbouwkundige Maurits de Hoog en Uitgeverij THOTH, een tentoonstelling in het Van Eesteren Museum, een buitententoonstelling met bouwborden bij gelauwerde bouwprojecten, een audiotour en een activiteitenprogramma met lezingen en wandelingen door vier buurten die de afgelopen jaren sterk zijn vernieuwd door partijen als BPD, de Alliantie en Stadgenoot. 

Deze vier buurten zijn: Laan van Spartaan, de Staalmanpleinbuurt, de Bakema- en Dudokbuurten en Centrum Osdorp.

Groeiende tentoonstelling

Op 30 juni opent de tentoonstelling in het Van Eesteren Museum. Een dwarsdoorsnede van nieuwbouw uit de afgelopen twee decennia. De tentoonstelling is even dynamisch als de stedelijke omgeving in Nieuw-West en groeit gedurende zes maanden in het museum. De tentoonstelling wordt om de vijf weken aangevuld met verhalen van buurtbewoners en wandelingen door de buurt. De eerste buurt is de Laan van Spartaan, gevolgd door de Staalmanpleinbuurt, de Bakema- en Dudokbuurten en Centrum Osdorp. Er wordt werk getoond van o.a.: Arons en Gelauff; BETA; DKV; Korteknie-Stuhlmacher; Olaf Gipser; Rudy Uytenhaak; Venhoeven; Studioninedots en Tangram.

Tekst loopt onder de foto door.


De Nieuwe Akbar in Kolenkitbuurt.

Gelijktijdig met de tentoonstelling popt SuperWest ook in vier buurten op met een buitententoonstelling, wandelingen en gesprekken over de vernieuwing. Ook wordt in de buitententoonstelling uitvoerig aandacht besteed aan het perspectief van de bewoners en wordt een blik in de toekomst geworpen. Hoe komt het nieuwe Masterplan Nieuw-West eruit te zien en welke bouwplannen liggen er op stapel?

Tekst loopt onder de foto door.


Klussen op de Klarenstraat in Staalmanpleinbuurt.

In twee decennia werden in de Westelijke Tuinsteden 25.312 woningen nieuw gebouwd, gerenoveerd of tot woning getransformeerd (19.360 nieuwbouw; 2.973 renovatie; 2.979 transformatie). Dit aantal woningen is vergelijkbaar met het aantal dat is gebouwd in de Vinex-wijk Leidsche Rijn bij Utrecht. Dat is veel meer dan in diezelfde periode werden gebouwd in IJburg bij Amsterdam, zo’n 12.000, en in Amsterdam Zuid-Oost, 8.000.

Diverse bevolking

Ondanks haar omvang is deze vernieuwingsoperatie relatief onbekend gebleven. Inclusief de vernieuwingen in de Kolenkitbuurt in Amsterdam West is het aantal inwoners van Nieuw-West is gegroeid van 132.000 naar 171.000, wat resulteert in een super diverse bevolking naar culturele achtergrond, inkomen en opleiding.De vernieuwing leverde een rijkdom aan nieuwe stedelijke woonvormen op met opmerkelijke verschillen tussen de tuinsteden in de Ringzone en daarbuiten, en tussen projecten van vóór en na de vastgoedcrisis in Nederland in 2008.De vernieuwing krijgt in de komende jaren een vervolg in de Roëllbuurten in Slotermeer en in grootschalige transformaties van de werkgebieden rond Station Sloterdijk en het Schinkelkwartier.Van de buurten Laan van Spartaan, Staalmanplein, Bakema en Dudok, en Osdorp Centrum wordt voor SuperWest met medewerking van de betrokken projectontwikkelaars een buurtbiografie gemaakt. Welke lessen kunnen wij van deze buurten leren voor de toekomst?

Informatie

Voor meer informatie: www.vaneesterenmuseum.nl. Tentoonstelling SuperWest is te zien van 30 juni tot en met 18 december elke donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Adres: Noordzijde 31.