Partijen gezamenlijk tegen kansenongelijkheid betaald parkeren in Nieuw-West

Algemeen
Afbeelding
(Foto:Pixabay)

NIEUW-WEST - Het college van B&W van Amsterdam wil betaald parkeren invoeren in stadsdeel Nieuw-West, alleen bij nieuwbouw worden geen nieuwe parkeervergunningen uitgegeven volgens de Amsterdamse parkeernota. Ontwikkelaars mogen wel ondergronds op eigen grond parkeergelegenheden bouwen, maar dat is niet rendabel voor sociale huur. 

Dit geeft kansenongelijkheid vinden zes partijen in de stadsdeelcommissie in Nieuw-West. De PvdA, DENK, VVD, GoedBeterWest!, FvD en CDA, samen goed voor 11 van de 17 zetels in de commissie, dienen daarom een gezamenlijk voorstel in om kansenongelijkheid in het parkeren tegen te gaan. De partijen willen dat er toch parkeervergunningen worden uitgegeven. De stadsdeelcommissie in Nieuw-West stemt morgen, dinsdag 14 juni, over dit initiatief voorstel.

Niet rendabel

Ontwikkelaars mogen wel ondergronds op eigen grond parkeergelegenheden bouwen, maar dat is niet rendabel voor sociale huur. En daar zit de kansenongelijkheid. “Daarnaast heerst er mobiliteitsarmoede in Nieuw-West, en dus willen we dat de parkeeropbrengsten in dit stadsdeel terugvloeien naar investeringen in het ov van dit stadsdeel”, aldus Piet Boon van GoedBeterWest!, die hierover het woord voert namens de partijen. 

In het stadsdeel worden tienduizenden nieuwe woningen gebouwd waaronder ook een groot aantal sociale woningen. Vooral bij sociale woningbouw worden er geen parkeerplaatsen op eigen terrein opgeleverd. Aangezien er volgens deze partijen mobiliteitsarmoede heerst in stadsdeel Nieuw-West, vooral voor bewoners zonder auto, wil de stadsdeelcommissie dat de opbrengsten van het fiscaal parkeren volledig, dus honderd procent, in het openbaar vervoer voor het stadsdeel Nieuw-West wordt geïnvesteerd en wil dat inkomsten die zijn gegenereerd en de investeringen die zijn gedaan transparant zijn.

Parkeervergunning

“Geef bewoners van sociale nieuwbouwprojecten in stadsdeel Nieuw-West, waarvoor niet op eigen grond parkeerplaatsen zijn gecreëerd door de ontwikkelaar, de mogelijkheid een parkeervergunning aan te vragen volgens de regels voor bewoners van bestaande woningbouw om zo kansenongelijkheid tegen te gaan”, luidt de roep uit Nieuw-West naar de centrale stad.