V.l.n.r. Jelle, Elisa, Graziela, Theo, Ineke, Merijn en Jeroen.
V.l.n.r. Jelle, Elisa, Graziela, Theo, Ineke, Merijn en Jeroen. (Foto: Brandeisfotografie)

Theo: vrolijk aanspreekpunt van onschatbare waarde gaat met pensioen

Algemeen

NIEUW-WEST - Het was geen makkelijke beslissing, maar wel in de loop der tijd een hele duidelijke. Op 1 juli stopt Theo Schavemaker na bijna achtendertig jaar als therapeut bij Fysiotherapie Couperus. Niet alleen neemt hij afscheid van patiënten, maar ook van de mensen waarmee hij samen heeft gewerkt in het brede veld van gezondheidszorg én uiteraard van zijn naaste collega’s in de praktijk aan de Couperusstraat. Zij schoven aan bij het afscheidsinterview met de Westerpost. Patiënten en bekenden kunnen donderdag 30 juni Theo uitzwaaien.

Shirley Brandeis

“Liever zou ik blijven,” begint Schavemaker zijn antwoord op de vraag waarom hij met pensioen gaat. Met zijn 64 jaar en zo fit als hij oogt, is dat vrij vroeg, maar het vervolg van zijn antwoord maakt duidelijk dat het niet meer gaat. Een ernstig ongeluk in 2018 maakt hem minder fit dan hij wil. En gelukkig fit genoeg voor het reizen waar hij naar uitkijkt. Maar wie zet voortaan de koffie ’s morgens, vraagt een van zijn collega’s zich hardop af om de moed en vrolijkheid erin te houden. “Theo is een ochtendmens, hij was altijd als eerste op de praktijk.”

Wandelgroep

Theo Schavemaker wordt om veel gewaardeerd. Een echte samenwerker is het, een netwerker vooral, die buiten de praktijk graag lijntjes uitgooide om “met verschillende zorgverleners en buurtorganisaties samen te kijken hoe we mensen vitaal kunnen houden.” Het was decennialang zijn drijfveer, wat betekende dat hij bleef leren, zijn werkveld bleef uitbreiden, zowel in de praktijk als daarbuiten. Je kon hem geregeld in de buurt vinden als voorganger van de wandelgroep voor ouderen.

Samen aan de slag

Ook één op één was die samenwerking voor Schavemaker vanzelfsprekend. “Een fysiotherapeut en patiënt werken samen aan verbetering. Je legt uit, moedigt aan, geeft iemand de verantwoordelijkheid en het gevoel dat ie het zelf doet.” Van iemand waarop door de patiënt geleund werd, verschoof het vak van fysiotherapeut naar iemand waarmee je als patiënt samen aan de slag gaat. Het vak werd ook wetenschappelijk meer en meer onderbouwd en kreeg een meer prominente plek binnen het algehele welzijnsveld. Schavemaker zag het met de jaren veranderen en veranderde mee, bleef leren ook. Denk aan manuele therapie, neuro linguïstisch programmeren en specifieke behandelmethoden voor onder andere de wervelkolom, chronische long- en vaatproblematiek en psychosomatische klachten. Schavemaker: “Alles om verbetering in een situatie te creëren, om klachtenvermindering in gang te zetten.”

Steunpilaar

Een vrolijk aanspreekpunt van onschatbare waarde. Zo omschrijft collega Ineke, na zijn vertrek de langstzittende in het team, haar collega. “Theo is heel makkelijk benaderbaar,” vult Merijn, een van de jongste therapeuten, aan. “Een steunpilaar,” zegt Graziela, sinds 2017 in de praktijk. “Hij weet van aanpakken,” zegt Jeroen, die sinds twee maanden mag voelen aan het warme bad dat het team is. 

En Elisa: “Je ziet dat Theo vanuit zijn hart werkt.” Iedereen knikt. Als Jelle, sinds 2015 werkzaam bij Couperus, vertelt over Theo, hoe hij zijn kennis en patiënten indertijd met hem als nieuweling deelde, pakt de bijna gepensioneerde het woord terug. “Door het ongeluk was ik twee jaar uit de roulatie. Dat hebben ze hier goed opgepakt.” Ze mogen hem altijd bellen, zegt hij met weemoed.

Verlangen

Theo wil reizen, wil meer opa zijn. “En dan nooit meer hoeven zeggen dat ik nog even bezig ben op m’n werk”. Hij weet dat hij een sterk team achterlaat. Dat het vast wel goed komt met de koffie in de ochtend. Afscheid nemen maakt emotioneel. Maar de achter de ogen prikkende tranen zijn grotendeels van dankbaarheid. 

Patiënten vertellen hem in deze laatste weken hun mooiste momenten, collega’s laten merken dat ze hem zullen missen. Hij laat een praktijk achter die sinds kort een nieuw jasje heeft; met frisse, moderne behandelkamers, nieuw meubilair, up to date trainingsapparatuur. 

Na 30 juni doet hij de deur dicht. “Het verlangen naar vrijheid groeit. Ik gun mezelf nu de tijd voor andere dingen.”

Afscheid

Donderdag 30 juni is er tussen 15.30 en 17.30 uur gelegenheid om Theo fijne pensioenjaren toe te wensen. 

Samenwerkende zorgverleners zullen voor een afscheid in september een uitnodiging ontvangen. 

Fysiotherapie Couperus is gelegen aan de Louis Couperusstraat 133 in Slotermeer. Tel.: 020-6118027. Zie ook www.fysiocouperus.nl of www.facebook.com/Fysiocouperus.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Open tuin- en Imkerijdag bij Volkstuinpark De Eendracht Algemeen 1 jul, 12:33
Afbeelding
Spontane natuur de baas in Pionierpark in Nieuw-West Algemeen 1 jul, 09:35
Afbeelding
Atlas maakt herdenken meer inclusief Algemeen 1 jul, 08:27
Afbeelding
Familietentoonstelling in NEMO Science Museum: Wat een gebouw! Uitgaan 30 jun, 12:22
Afbeelding
Informatiemarkt Sloterdijk-Centrum Algemeen 30 jun, 10:15
Afbeelding
Een week lang feest voor iedereen in en om jarig Leo Polak Algemeen 30 jun, 10:13
Afbeelding
Fototentoonstelling: Onze Blik op Slotervaart Algemeen 29 jun, 14:01
Afbeelding
Madres Paralelas bij Oxville Cinema Algemeen 28 jun, 15:09
Afbeelding
Keti Koti-scholenontbijt nog groter dit jaar Cultuur 28 jun, 08:31
Afbeelding
Nieuw-West herdenkt afschaffing slavernij en viert Keti Koti Algemeen 27 jun, 12:13
Afbeelding
Osdorpplein viert vergroening Algemeen 26 jun, 15:04
Afbeelding
25 jaar Friday Night Skate Amsterdam Algemeen 24 jun, 13:27
Afbeelding
Jaarmarkt Geuzenveld is terug Algemeen 23 jun, 14:17
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief