Marty en Shilan maken de lekkerste maaltijden bij Samen Happen

Algemeen
Marty Bosch en Shilan Burhan werken beide als vrijwilliger bij de Natuurkamer.
Marty Bosch en Shilan Burhan werken beide als vrijwilliger bij de Natuurkamer. (Foto: Huub Zeeman)

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt en de stad. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek ‘5 vragen’ beantwoorden vrijwilligers vragen over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West.

Marty Bosch (53) en Shilan Burhan werken beide als vrijwilliger bij de Natuurkamer, een buurtbewonersbedrijf dat samen met de buurt activiteiten opzet. Sinds kort is Marty, medeoprichter van de Natuurkamer, gestart met Samen Happen. Een kookproject voor bewoners van Amsterdam Nieuw-West die de Nederlandse taal willen verbeteren met koken als vehicle.

Wat doe je als vrijwilliger, wat zijn jouw taken?

Shilan ondersteunt Marty bij de kookworkshops. Samen zetten ze de spullen voor de kookles klaar en verwelkomen ze de deelnemers. Shilan fungeert tevens als gastvrouw en serveert koffie en thee. Aan Marty de taak om uitleg te geven over de recepten en de ingrediënten van de gerechten die klaar gemaakt worden. Als de deelnemers aan de slag gaan in de keuken, helpen Shilan en Marty waar nodig. Voor de meeste deelnemers is vooral het lezen van de recepten een uitdaging.

Waarom ben je hier vrijwilligerswerk gaan doen?

Shilan: “Ik wil graag mensen helpen en bij elkaar brengen. Ik ken veel mensen die eenzaam zijn of in armoede leven. Daarom vind ik het belangrijk om dit project te ondersteunen. Ik wil mensen in beweging krijgen, zodat ze niet thuis zitten maar gezond leren koken en andere mensen ontmoeten. Daarnaast wil ik graag beter Nederlands leren spreken. Sinds ik vanuit Almere naar Slotermeer ben verhuisd is mijn Nederlands achteruit gegaan. Daarom ben ik blij dat ik bij Samen Happen Nederlands kan oefenen en m’n taalgebruik kan verbeteren.”

Wat maakt dit vrijwilligerswerk zo leuk en bijzonder?

Shilan: “Ik wil graag mensen helpen en ik leer nieuwe gerechten. We koken gerechten uit alle windstreken. Ik hou erg van koken, heb altijd zin om te koken. De omgeving waar ik werk vind ik prachtig. De Natuurkamer is groen en rustig, er is een ontspannen sfeer. Ik luister naar het geluid van de vogels. Deze plek geeft mij positieve energie en ik word er relaxed van. Ik ben al vaak op deze plek geweest, maar nooit binnen. Het is verrassend mooi. Ik voel me hier prettig, voelde mij meteen thuis. Dat komt ook door de gastvrije ontvangst van Marty en door de leuke mensen die hier werken. Vandaag maken we brandnetelsoep, dat heb ik nooit eerder gemaakt. Vind dat heel bijzonder.”

Wat betekent deze vrijwilligersorganisatie of dit initiatief voor de mensen in Nieuw-West en in de buurt?

Shilan: “Dit project betekent veel voor mensen. We halen mensen uit hun isolement en vertellen over het belang van gezond eten en bewegen. Je ontmoet hier mensen uit verschillende culturen, zowel mannen als vrouwen. Daar leer je ook weer nieuwe dingen van. En wat ik ook heel goed vind van de Natuurkamer is dat ze zo duurzaam mogelijk proberen te ondernemen. Dus geen vlees. Hoewel ik dat wel lekker vind, is het wel belangrijk dat we het milieu beschermen. Dus ik sta achter vegetarisch koken.”

Over Samen Happen bij de Natuureluur:

Samen happen is voor iedereen die het gezellig vindt om samen met anderen uit de wijk te koken en eten, om andere buurtbewoners te leren kennen, te helpen met de Nederlandse taal of de Nederlandse taal beter te leren. Ieder week zijn er nieuwe recepten en samen genieten van zelfgemaakte maaltijden. Neem vooraf even contact op via info@de-natuurkamer.nl. De Natureluur ligt in het Sloterpark naast de Kinderboerderij.

Op zoek naar ander vrijwilligerswerk?

Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel: 06 34030720 of mail: nieuwwest@vca.nu.