Abdelhamid Idrissi ontvangt Hélène de Montigny-prijs

Algemeen
Abdelhamid Idrissi (links) neemt de prijs in ontvangst.
Abdelhamid Idrissi (links) neemt de prijs in ontvangst. (Foto: Tom Elst)

NIEUW-WEST - Hij heeft zich ‘in buitengewone mate verdienstelijk gemaakt ten opzichte van het mensdom in het algemeen’. En dat verrast Abdelhamid Idrissi, oprichter van stichting Studiezalen, enorm. Al jaren zet hij zich in voor zijn omgeving. Hiervoor is hij afgelopen jaren al enkele keren gelauwerd, onder andere met de titel Amsterdammer van het Jaar 2018. De onlangs ontvangen Hélène de Montigny-prijs geeft Idrissi naast prettige erkenning de mogelijkheid zijn nieuwste initiatief, een supermarkt met gratis producten voor de meest kwetsbare gezinnen, een impuls te geven.

Shirley Brandeis

Studiezalen is inmiddels een Amsterdam breed begrip. Elf jaar geleden opgericht door Abdelhamid Idrissi, die opgroeide in Geuzenveld , vanuit het idee dat huiswerkbegeleiding een goed startpunt is om een kind vooruit te helpen. Hij komt zelf uit een warm nest, maar merkte tijdens zijn studie Bouwkunde dat hij door de niet-Nederlandse achtergrond van zijn ouders iets miste. “Ik leerde veel, over spreekwoorden en bouwtermen, maar ook over dat je je gevoel mag uiten en vragen mag stellen. Dat was iets wat ik nooit deed.” Van aankomend ingenieur werd hij oprichter van Studiezalen, begonnen in Nieuw-West en met inmiddels 47 locaties in Amsterdam en Zaandam. Het doel reikt verder dan simpelweg huiswerkbegeleiding. “Wij willen kinderen een goede nachtrust geven. En dat kan als het thuis, op straat en op school goed met hen gaat.”

Stilstaan en genieten

Wat hij al langer dan een decennium doet, wordt gezien. “Studiezalen maakt een verschil voor veel Amsterdammers,” sprak wethouder Marjolein Moorman tijdens de uitreiking van een eerdere prijs die Idrissi in ontvangst mocht nemen, de Omarmprijs 2020. ‘Mooie momenten’, noemt hij die aandacht voor zijn stichting. Maar pas nu, met het in ontvangst nemen van de Hélène de Montigny-prijs, kan hij écht genieten van het moment. Omdat de zwaarste jaren van opbouwen en veel verantwoordelijkheid voelen achter hem lijken te liggen. “De vorige keren dat we iets moois kregen te horen of mochten ontvangen, glimlachte ik en moest ik door. Nu kan ik erbij stil staan en voelen dat we dit hebben verdiend. Dat we hebben gebouwd aan iets dat stevig staat. En dat ik mensen aan me heb kunnen binden die dit met evenveel passie en motivatie doen als ik.”

Grootse impact

Ooit begonnen als huiswerkbegeleidingsplek, om zo kinderen in Nieuw-West een rustige studieplek met deskundigen te bieden, groeide Studiezalen uit tot de plek waar kinderen echt aan hun toekomst kunnen bouwen. Waar ze begeleiding krijgen en gecoacht worden. Waar hun ouders ook welkom zijn, om het dat samen nou eenmaal allemaal beter lukt. Idrissi: “Ouders hebben vaak niet in hun jeugd de begeleiding gehad die ze nodig hadden.” Ieder kind heeft talent, is de basisgedachte. En wie opgroeit in een kwetsbare wijk moet extra de kans, ruimte en begeleiding krijgen om dat tot bloei te laten komen. “Het mag niet zijn dat je dat niet kunt, omdat je ouders de Nederlandse taal niet goed spreken of omdat je in armoede opgroeit. Dat je je droom niet kunt waarmaken omdat je geen stageplek kunt vinden, omdat je een netwerk mist.” Ogenschijnlijk zijn het kleine dingen die zo worden opgepakt, maar met grootse impact, weet de Studiezalenoprichter. “Denk aan een kind nee leren zeggen. Ik zei als kind altijd ja. Ik wist niet dat je echt niet alles dat je wordt gevraagd hoeft te doen. Dat je er ook even over na mag denken en er later op terug mag komen. Hoe fijn is het als je die les al jong leert.”

In goed gezelschap

De Hélène de Montigny-prijs, beter gezegd de reden waarom Abdelhamid Idrissi deze in ontvangst mag nemen, vat al zijn werkzaamheden en drijfveren samen. “Het vier pagina’s tellende juryrapport is duidelijk. Men ziet dat wij doen wat nodig is. Dat we met onze voeten in de klei staan. Dat wij naast de kinderen en de ouders staan. De jury begrijpt gewoon zo goed wat wij doen.” In deze jury onder andere Karen Maex, rector magnificus van de UvA, die in haar speech Idrissi prees voor de manier waarop hij kansenongelijkheid bestrijdt. “Abdelhamid is iemand met hart voor de buurt. Iemand die anderen dezelfde fijne jeugd wil bieden als hij zelf heeft gehad.” Onder eerdere gelauwerden (de prijs wordt elke drie jaar uitgereikt) onder andere Jonas Salk, uitvinder van het vaccin tegen kinderverlamming, majoor Bosshardt en Ahmed Aboutaleb, thans burgemeester van Rotterdam. “Ik verkeer in goed gezelschap,” aldus Idrissi op bescheiden toon en onder de indruk.

FRIS Supermarkt

Naast een mooie ceremonie en een beeldje ontving hij een geldprijs. Een deel hiervan wordt een financiële injectie in zijn nieuwste initiatief, FRIS Supermarkt, dat na de zomer in Osdorp wordt geopend. Gezinnen mogen hier elke dag gratis boodschappen doen. Idrissi: “Alle verhalen van kinderen door de jaren heen maakten me duidelijk waar behoefte aan is. Denk aan tandpasta, scheermesjes en shampoo. Wie in armoede leeft, gaat eerder voor een maaltijd dan voor deze, ook onmisbare, producten. Ik wil, terwijl we een gezin uit de kwetsbare positie helpen, de zorgen hierover wegnemen. Ik wil dat kinderen en hun ouders weer goed slapen. Met deze supermarkt hoeven ze zich in ieder geval over de boodschappen een tijd lang geen zorgen meer te maken.”

FRIS Supermarkt wordt na de zomer geopend. Crowdfunding om het benodigde bedrag van 250.000 euro bijeen te krijgen start vandaag. Doneren kan al vanaf een klein bedrag of een kop koffie via www.supermarktfris.nl.