Nieuw-West herdenkt afschaffing slavernij en viert Keti Koti

Algemeen
Kleurrijke plaatjes tijdens de Keti Koti Viering.
Kleurrijke plaatjes tijdens de Keti Koti Viering. (Foto: Pexels)

AMSTERDAM/NIEUW-WEST – De jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden wordt ook dit jaar traditioneel in het Oosterpark gehouden. Herdacht wordt dat Nederland op 1 juli 1863, bij wet, de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Sinds de onthulling van het slavernijmonument in het Oosterpark op 1 juli 2002 vindt de herdenking in het Oosterpark plaats. Na de herdenking vindt de Keti Koti Viering plaats. Dit jaar wordt ook op verschillende plekken in Nieuw-West stil gestaan bij de afschaffing van de slavernij en wordt Keti Koti gevierd.

Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’ en komt uit het Sranantongo. Keti Koti is een jaarlijkse feestdag ter viering en herdenking van de afschaffing van de slavernij. Rond Keti Koti vinden er ook in Nieuw-West activiteiten plaats. 

Programma

Zoals bij Ru Paré, Chris Lebaustraat 4 in Slotervaart. Vrijdag 1 juli is er van 15.00 tot 19.00 uur muziek en gezamenlijk eten en zijn er enkele sprekers. De toegang is gratis.

Ook vrijdag 1 juli een uitvoering van de ‘Vogel Vrijheid of Vogelvrij’, gecomponeerd door Lex van Delden, door twee studentenorkesten van Amsterdam en Rotterdam. De uitvoering is op het Osdorpplein en begint om 15.30 uur. 


Ook dit jaar wordt zoals op de foto in het Oosterpark de afschaffing van de slavernij in Nieuw-West herdacht. (Foto: Pexels)