De Atlas portretteert Amsterdammers van jong tot oud.
De Atlas portretteert Amsterdammers van jong tot oud. (Foto: aangeleverd)

Atlas maakt herdenken meer inclusief

Algemeen

AMSTERDAM - Wie of wat zou jij willen herdenken? Deze vraag werd onlangs gesteld aan een grote groep Amsterdammers in een verkennend, kwalitatief onderzoek rondom inclusief herdenken. In de ‘Atlas van Herdenken - in gesprek met 82 Amsterdammers’ is het resultaat vastgelegd. 

Het boek portretteert Amsterdammers van jong tot oud uit alle stadsdelen. Sommigen met landelijke bekendheid of grote waardering van de buurt.

In Amsterdam zijn ieder jaar herdenkingen. Sommige zijn bekend en groot, andere klein en onbekend. En weer veel herdenkingen bestaan helemaal nog niet. De alliantie Wij zijn Amsterdam wil samen herdenken, met iedereen in de stad. Daarom verzamelde ze in opdracht van Gemeente Amsterdam verhalen van Amsterdammers. Het doel van het onderzoek is om het herdenkings- en herinneringslandschap inclusiever te maken, de gelaagde geschiedenis van Amsterdam te tonen en zo te zorgen voor meer empathie.

Erkenning

Als antwoord op de vraag ‘Wie of wat zou jij willen herdenken?’ kwamen heel verschillende verhalen, met een duidelijke rode draad. Veel van de geïnterviewde Amsterdammers zagen dat hun ervaringen nog geen onderdeel zijn van onze herdenkingscultuur. Volgens Wij zijn Amsterdam dragen de verschillende verhalen bij aan een completer beeld van de stad en haar inwoners. Geïnterviewden zien herdenken als een gevoel van erkenning: van hen, hun voorouders en de verborgen geschiedenis van mede-Amsterdammers.

Geportretteerden zijn tussen de 12 tot 84 jaar. Ook Mitchell Esajas (The Black Archives), Devika Partiman (Stem op een Vrouw), Jerry Afriyie (Nederland wordt beter), Sara Shawkat (kookboek auteur), Ellen Brudet (Colored Goodies), Chris Belloni (Stichting Art. 1), Mercedes Zandwijken (Keti Koti Dialoog Tafels) en Maurits de Bruijn (schrijver) komen aan het woord. De diversiteit van hun verhalen toont hoe veelomvattend en persoonlijk herden­ken is. Ook is duidelijk dat er altijd verhalen missen en de herdenkingscultuur zich kan blijven ontwikkelen.

Amsterdammers kunnen vanaf eind juli het boek gratis ophalen op verschillende locaties (zolang de voorraad strekt). Meer informatie via:  www.wijzijnamsterdam.org.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Amsterdam Open Golf Evenement bij Golfclub Ookmeer Algemeen 9 aug, 12:43
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Urban Sports Week zorgt voor veel spektakel Algemeen 8 aug, 07:39
Afbeelding
Stage lopen in de zorg bij het WijkLeerbedrijf Nieuw-West Algemeen 7 aug, 09:41
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Algemeen 6 aug, 10:14
Afbeelding
Steekincident Langswater Algemeen 5 aug, 14:40
Afbeelding
Kasterleepark podium voor de Zomertafel Algemeen 5 aug, 13:12
Afbeelding
De Plantijn wordt levendige stadsbuurt Algemeen 4 aug, 14:05
Afbeelding
Provincies varen voor het eerst mee met botenparade Pride Amsterdam Algemeen 4 aug, 12:46
Afbeelding
C’mon C’mon draait bij Oxville Cinema Algemeen 4 aug, 09:51
Afbeelding
Amsterdam Open Golf niet alleen voor pensionado’s Algemeen 3 aug, 16:19
Afbeelding
Rana en Joud zijn vrijwilligers bij Cybersoek Algemeen 3 aug, 09:39
Afbeelding
Politietips voor het voorkomen van inbraak op vakantie Algemeen 2 aug, 11:15
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief