Mundusleerlingen echte schrijvers in ‘Er Was Eens 2022’

Algemeen
Een trotse Monique Castenmiller en enkele leerlingen/schrijvers.
Een trotse Monique Castenmiller en enkele leerlingen/schrijvers. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Sinds 2012 worden leerlingen op het (V)MBO uitgedaagd de schrijver in zichzelf te ontdekken met ‘Er Was Eens’. Dit lees- en schrijfonderwijsprogramma wordt al jaren op het Mundus College omarmd door Monique Castenmiller, hoofd van de mediatheek op de school in Slotermeer. Ook dit jaar maakten derdejaars leerlingen een eigen verhaal en zo samen een eigen boek: Er was Eens 2022.

Shirley Brandeis

Maar liefst vijfenzestig leerlingen gingen afgelopen tijd aan de slag met hun eigen verhaal. Verhalen over tal van onderwerpen, waaronder voetbal, criminaliteit, dromen, achtervolgingen en liefde. Bij de uitreiking van het boek met de zelfgeschreven verhalen klapte Monique Castenmiller het hardst van allen. “Ik ben, beter gezegd wij zijn zo supertrots op onze leerlingen!” Officieel gewonnen hadden ze niet (de landelijke wedstrijd leverde elders de allerbeste schrijvers op dit keer), maar een moment met een hoofdletter M wilde Castenmiller er wel van maken.

Het boek

En dus kwam vorige week schrijver Cis Meijer, die ook de Er Was Eens-introductieles op school had verzorgd, het boek officieel uitreiken aan de leerlingen. Castenmiller: “Dankzij Cis Meijer hebben we onze leerlingen, die vaak een minder positief zelfbeeld hebben, ervan weten te overtuigen dat ze supertrots op hun prestaties kunnen zijn!” Meijer zelf gaf er nog een extra complimentje bij tijdens de uitreiking. “Eigenlijk zijn wij nu allemaal collega-schrijvers!” Of hij zijn telefoon, ingeleverd bij aanvang van de uitreiking, terug mocht, vroeg een leerling. Net toen de mediathecaris nee wilde zeggen, kwam de reden. “Mijn vader wil een foto van het boek waar we instaan zien.” En toen glom de mediathecaris nog meer.

Er Was Eens wordt georganiseerd door Passionate Bulkboek, een landelijke organisatie op het gebied van Nederlandse letteren en jongeren. Doel is om via educatieve projecten en vrijetijdsactiviteiten jongeren te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Zie ook erwaseens.nu.