Hoekenesbewoners wachten met smart op sloop

Algemeen
Complex Hoekenes zal ooit plaatsmaken voor nieuwbouw, maar wanneer?
Complex Hoekenes zal ooit plaatsmaken voor nieuwbouw, maar wanneer? (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST -  Zijn woning ziet er goed uit. Een rondleiding maakt de gebreken echter snel duidelijk. Verborgen onder laag op laag antischimmel en witte muurverf. De woningen van het complex Hoekenes worden in de toekomst gesloopt. Dat weten de bewoners al jaren en voor de meesten is dat prima. Maar wanneer? Dat is en blijft na ruim drie jaar nog steeds onduidelijk. Een van de bewoners, die wegens privacyredenen anoniem wil blijven, vertelt namens de bewonerscommissie wat dat met hem en zijn buren doet.

Shirley Brandeis

Buurtgenoten aan de andere kant van de Osdorper Ban krijgen de welverdiende aandacht van media en gemeente die hij ook zou willen. “Daar zijn de huizen net zo slecht. Gehorig, beschimmeld, klein. Goed dat de bewoners daar een petitie hebben overhandigd aan de wethouder. En dat de burgemeester is langs geweest. Misschien brengt dat schot in hun zaak.” 

Even wachten

Niet ver daar vandaan staat het complex Hoekenes Noordwest met achtentachtig duplexwoningen aan de straten Vreedenhaven, Osdorper Ban, Hoekenes en Rijgersborgh. De huizen zijn duidelijk rijp voor de sloop. Helaas is in de grootschalige aanpak van de hele Wildeman- en Blomwijckerbuurt, waarin Hoekenes ligt, alles gepland behalve dit stukje buurt, zeggen bewoners. Althans, er is wel wat gepland, maar dat moet nog ‘even’ wachten. “Er is voor Hoekenes een nieuwbouwplan in voorbereiding,” zegt een woordvoerder van woningcorporatie Stadgenoot. “De gemeente kijkt nu hoe deze planning zich verhoudt tot parkeren en de invoering van een parkeerregime. Voor de planning zijn we afhankelijk van de gemeente. Stadgenoot streeft ernaar om in 2025 te kunnen beginnen met sloop en nieuwbouw. Dan kunnen bewoners doorstromen naar Groenehuyzen, de nieuwbouw die dan aan de overkant is gerealiseerd.”

Niet douchen

Dat duurt te lang, vinden de bewoners. Terwijl het complex Groenehuyzen lekker doorstoomt (bewoners daar krijgen tijdelijk of permanent een andere woning waarna sloop en uiteindelijk in 2024 duurzame en aardgasvrije nieuwbouw volgt), zitten de bewoners in het Hoekenescomplex met een torenhoge energierekening. Een van hen vertelt: “In de zomer is het hier warmer dan buiten. In de winter is het ijskoud. Dan douchen de kinderen bij m’n ouders.” Volgens de plannen van Stadgenoot komen er op termijn tweehonderd nieuwe woningen terug op de plek van de verouderde huizen. Een mix van koop en middensegment woningen. Maar hoe lang die termijn is, weet dus niemand precies. Het plan ligt nu in de ijskast, omdat het pas kan worden uitgevoerd als er een oplossing is voor de toekomstige hoge parkeerdruk, die weer het gevolg is van de toename van het aantal woningen. Eerder was onduidelijk of de woningen monumentale waarde hebben en ook dat leverde vertraging op.

Oriënterende fase

Toen Stadgenoot in mei 2019 kenbaar maakte dat Hoekenes op de nominatie voor sloop kwam te staan, besloten veel bewoners niet meer te investeren in noodzakelijk onderhoud. Sindsdien is er helaas steeds weer een ander argument waarom Hoekenes na drie jaar nog altijd in de oriënterende fase zit en is een sloopdatum niet in zicht. Zonder deze datum is de status van zogenoemde stedelijke urgentie, waarbij je kunt uitkijken naar een nieuw of tijdelijk huis, ook niet mogelijk. Een bewoner: “Met die urgentie ben je zeker van een huis en van een vergoeding van zesduizend euro voor gemaakte verhuiskosten. Plus persoonlijke begeleiding en de zekerheid van een meer passende woning. Ga je eerder kijken, krijg je dat allemaal niet en weet je niet waar je terechtkomt.” Dat dat buiten de stad waar hij opgroeide zal zijn, de stad waar zijn ouders en vrienden wonen en zijn werk is, is dan gezien de huidige woningnood vrijwel zeker. “Ik wil graag in Osdorp blijven. In een huis waar mijn kinderen een eigen kamer hebben, in een rustige kindvriendelijke buurt.”

Onzin

Hij woont er nu tien jaar en toentertijd paste het bij zijn status, een starter zonder gezin. Inmiddels voldoet alleen het uitzicht op prachtig groen en water nog aan zijn wensen, beter gezegd noden. De jongste slaapt in de slaapkamer van de ouders, de buren horen alles van elkaar en wie goed kijkt, ziet dat over niet al te lange tijd een nieuwe laag schimmelwerend middel nodig zal zijn. Alles en iedereen schreef de bewonerscommissie aan. Lokale en stedelijke gemeente, gebiedsmakelaars, Stadgenoot en ga zo maar door. “Niemand kan iets voor ons doen.” Waarom is nieuwbouw op de plek van Hoekenes direct afhankelijk van de invoering van een parkeerregime in de hele Wildeman-/Blomwijckerbuurt, vraagt men zich af? De Parkeernota, het gemeentelijk document met regels rondom parkeren, vermeldt dat een parkeerregime pas kan worden ingevoerd als er sprake is van een parkeerdruk van meer dan 90 procent. Het college van burgemeester en wethouders verwacht deze parkeerdruk pas in 2025, waarna in 2026/2027 een parkeerregime zou kunnen worden ingevoerd. “Parkeerdruk als argument om niet te kunnen slopen, is onzin.”

Bouwput


“Ook vanuit de gemeente vinden we het belangrijk dat bewoners zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over wat er met hun woning gaat gebeuren,” zegt portefeuillehouder Sandra Doevendans, sinds kort lid van het dagelijks bestuur. “Het plan voor vernieuwing van de buurt wordt nu voorbereid. Besluitvorming hierover kan plaatsvinden zodra duidelijk is hoe de parkeerdruk kan worden aangepakt. Die duidelijkheid verwachten we in 2023, waarna eind 2023 met de herhuisvesting kan worden gestart.” De bewoners vrezen echter dat het net als bij nieuwbouwprojecten in Geuzenveld nog wel tien jaar kan gaan duren. Het woongenot, voor zover dat er nog is, gaat hard achteruit. Daarnaast kan de buurt de opknapbeurt goed gebruiken vanwege drugsoverlast en recentelijk twee schietpartijen. Tel daarbij op de sloop van complex Groenehuyzen aan de overkant en de bijbehorende bouwput tussen de complexen en de rest van de buurt. “Het wordt hier alleen maar onleefbaarder en onveiliger. We willen zo snel mogelijk weg.”