Kinderen helpen met taal, hoe leuk is dat.
Kinderen helpen met taal, hoe leuk is dat. (Foto: aangeleverd)

Vrijwilligersbanen met het thema Taal

Algemeen

NIEUW-WEST - Vrijwilligerscentrale Amsterdam heeft verschillende vrijwilligers banen waar het om taal gaat. Het spreken van goed of redelijk Nederlands is heel belangrijk.. De banen zijn voor degenen die van lezen of gezellig kletsen houden, het leuk vinden om anderen te helpen, gewoon door met ze te praten of ze voor te lezen.

Vrijwilligers kunnen het verschil maken en hoeven zelf geen taalkundigen te zijn. Er zijn diverse vrijwilligersvacatures op gebied Taal in Nieuw-West waarbij je anderen heel blij maakt. Dit zijn er alvast vijf.

Voorlezer bij de VoorleesExpres. Help bij de taalontwikkeling en draag bij aan gelijke kansen voor ieder kind. Als voorlezer word je gekoppeld aan een eigen’ voorleesgezin met één of meer kinderen in de buurt. Er wordt een uur per week met ze afgesproken. 

Taalmaatje voor studenten van het WijkLeerbedrijf. In het WijkLeerbedrijf worden kwetsbare Amsterdammers opgeleid om op MBO niveau 2 te werken in de zorg. Onderdeel van de opleiding is taal. Veel deelnemers hebben extra taalondersteuning nodig om het examen in te kunnen gaan. Vrijwilligers worde gekoppeld aan één of meerdere deelnemers die ondersteuning nodig hebben.

Taalmaatje voor anderstalige buurvrouw bij ABC. Leer een anderstalige buurvrouw Nederlands en stimuleer haar zelfredzaamheid in Amsterdam. De lessen kunnen zelf worden samengesteld: de ene keer samen in een lesboek, de andere keer de lichaamsdelen via een kinderliedje leren.

Taaldocent bij een buurthuis in de buurt. In bijna alle buurthuizen in Nieuw-West wordt Nederlandse les gegeven aan groepjes buurtbewoners. Er wordt geholpen met het begrijpen, lezen, schrijven en luisteren van de Nederlandse taal. Het is vaak laagdrempelig en ervaring in lesgeven is niet nodig. 

Bijles voor kinderen met taalachterstand bij SomAstel. Help op een speelse, attractieve manier  Somalische kinderen met spreken, lezen, schrijven en rekenen. Van huis uit spreken zij weinig Nederlands. Veel kinderen zijn hier wel geboren maar hun Nederlandse taal loopt achter. In de lessen is ondersteuning aanwezig van de organisatie, om te vertalen en mee te helpen.

Belangstellenden  voor één van deze banen of een andere vrijwilligersvacatures, kan mailen naar: nieuwwest@vca.nu of bel 06-34030720 /020-5301220. Op vca.nu/vrijwilligers-vacatures zijn alle vrijwilligersbanen te vinden. Voor meer informatie: www.vca.nu.

Afbeelding
Drie voorstellingen bij ZID Theater tijdens Nationaal Theaterweekend Algemeen 26 jan, 12:22
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema de Vlugt Algemeen 26 jan, 11:11
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Competencia Oficial bij Cinema De Vlugt Algemeen 26 jan, 07:25
Afbeelding
Vrijwilligerscafé Valentijn Algemeen 25 jan, 16:33
Afbeelding
Pinnen in Amsterdam Nieuw-West: waar vind je de pinautomaten? Algemeen 25 jan, 15:04
Afbeelding
Laadpalen in Amsterdam Nieuw-West: hier vind je ze Algemeen 25 jan, 14:09
Afbeelding
Het Nationaal Theaterweekend in de Meervaart Algemeen 25 jan, 13:23
Afbeelding
Platina voor Anand en Etwaria Gopie Algemeen 25 jan, 12:16
Afbeelding
Ontwikkeling en talenten staan voorop vmbo Amsterdam-West Algemeen 25 jan, 11:00
Afbeelding
Brievenbussen in Amsterdam Nieuw-West: hier staan ze Algemeen 24 jan, 16:16
Afbeelding
Stylingevent About You voor tienermeiden (en hun vriendinnen en moeders) Algemeen 24 jan, 14:29
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.