Vrijwilligersbanen met het thema Taal

Algemeen
Kinderen helpen met taal, hoe leuk is dat.
Kinderen helpen met taal, hoe leuk is dat. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Vrijwilligerscentrale Amsterdam heeft verschillende vrijwilligers banen waar het om taal gaat. Het spreken van goed of redelijk Nederlands is heel belangrijk.. De banen zijn voor degenen die van lezen of gezellig kletsen houden, het leuk vinden om anderen te helpen, gewoon door met ze te praten of ze voor te lezen.

Vrijwilligers kunnen het verschil maken en hoeven zelf geen taalkundigen te zijn. Er zijn diverse vrijwilligersvacatures op gebied Taal in Nieuw-West waarbij je anderen heel blij maakt. Dit zijn er alvast vijf.

Voorlezer bij de VoorleesExpres. Help bij de taalontwikkeling en draag bij aan gelijke kansen voor ieder kind. Als voorlezer word je gekoppeld aan een eigen’ voorleesgezin met één of meer kinderen in de buurt. Er wordt een uur per week met ze afgesproken. 

Taalmaatje voor studenten van het WijkLeerbedrijf. In het WijkLeerbedrijf worden kwetsbare Amsterdammers opgeleid om op MBO niveau 2 te werken in de zorg. Onderdeel van de opleiding is taal. Veel deelnemers hebben extra taalondersteuning nodig om het examen in te kunnen gaan. Vrijwilligers worde gekoppeld aan één of meerdere deelnemers die ondersteuning nodig hebben.

Taalmaatje voor anderstalige buurvrouw bij ABC. Leer een anderstalige buurvrouw Nederlands en stimuleer haar zelfredzaamheid in Amsterdam. De lessen kunnen zelf worden samengesteld: de ene keer samen in een lesboek, de andere keer de lichaamsdelen via een kinderliedje leren.

Taaldocent bij een buurthuis in de buurt. In bijna alle buurthuizen in Nieuw-West wordt Nederlandse les gegeven aan groepjes buurtbewoners. Er wordt geholpen met het begrijpen, lezen, schrijven en luisteren van de Nederlandse taal. Het is vaak laagdrempelig en ervaring in lesgeven is niet nodig. 

Bijles voor kinderen met taalachterstand bij SomAstel. Help op een speelse, attractieve manier  Somalische kinderen met spreken, lezen, schrijven en rekenen. Van huis uit spreken zij weinig Nederlands. Veel kinderen zijn hier wel geboren maar hun Nederlandse taal loopt achter. In de lessen is ondersteuning aanwezig van de organisatie, om te vertalen en mee te helpen.

Belangstellenden  voor één van deze banen of een andere vrijwilligersvacatures, kan mailen naar: nieuwwest@vca.nu of bel 06-34030720 /020-5301220. Op vca.nu/vrijwilligers-vacatures zijn alle vrijwilligersbanen te vinden. Voor meer informatie: www.vca.nu.