Getuigen gezocht na plofkraak in Osdorp

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Politie.nl)

NIEUW-WEST - De Amsterdamse recherche heeft in het kader van het onderzoek naar de plofkraak op een geldautomaat in Osdorp inmiddels meer informatie over de vluchtscooter en de richting van de twee verdachten. Tijdens de plofkraak in de vroege ochtend van zaterdag 16 juli 2022 ontstond veel schade en brand, maar is er geen buit gemaakt.

Na de explosie werden omliggende woningen aan Tussen Meer in Osdorp ontruimd. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) kwam ter plaatse om nog aanwezige explosieven veilig te verwijderen. Getuigen zagen na de plofkraak een persoon hinkend weglopen en daarna een donkere scooter met twee personen wegrijden. Agenten zochten in de omgeving naar deze personen, maar zij werden niet meer aangetroffen.

Kentekenplaat

Uit nader onderzoek is gebleken dat de twee verdachten zijn gevlucht op een motorscooter, vermoedelijk een BMW C600 beginnend met kenteken 39-MP. Het duo reed weg via het fietspad op Langswater in de richting van de Osdorper Ban. Hoe ze vanuit daar zijn verder gevlucht, is niet bekend. De kentekenplaat hoort op een andere motor thuis.

Het onderzoeksteam zoekt getuigen die iets verdachts hebben gezien op 16 juli tussen 05.00 en 05.30 uur met betrekking tot genoemde motorscooter. Wie meer informatie voor de recherche of beelden van de twee personen op de scooter heeft kan zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Eerder deze week was de Amsterdamse recherche al bezig met een uitgebreid onderzoek naar een plofkraak die in de vroege ochtend van zaterdag 16 juli heeft plaatsgevonden op een geldautomaat in Osdorp.

Rond 5.15 uur kwamen bij de meldkamer meerdere meldingen binnen dat er harde knallen waren gehoord in de omgeving van Tussen Meer. Toegesnelde politiemensen constateerden dat een de geldautomaat was geforceerd, vermoedelijk met explosieven. De gevel is flink beschadigd door de enorme knallen. Door de explosie is brand ontstaan in en rondom de automaat. Omliggende woningen zijn ontruimd. Er is veel schade, ook in de naastgelegen panden. De Explosieven Opruimingsdienst was ter plaatse om eventueel nog aanwezige explosieven veilig te verwijderen, de brandweer heeft bluswerkzaamheden verricht.

Hinkend

Getuigen zagen na de plofkraak een donkere scooter met twee personen wegrijden in de richting van het flatgebouw aan Langswater. Agenten zochten in de omgeving naar deze personen, maar zij werden niet meer aangetroffen. De recherche spreekt graag met getuigen, of mensen die meer informatie hebben over deze plofkraak. In het bijzonder zoekt de recherche naar een persoon die ten tijde van het incident hinkend is weggelopen. 

Het onderzoeksteam komt graag in contact met deze persoon. Ook beelden van de twee personen op de scooter zijn zeer welkom. Mensen kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.