Jonge reporters van de Mediaclub Amsterdam Nieuw-West aan de slag

Algemeen
De jonge reporters van de Mediaclub Amsterdam Nieuw-West druk bezig met hun interview.
De jonge reporters van de Mediaclub Amsterdam Nieuw-West druk bezig met hun interview. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - De zomervakantie is weer begonnen, en hoe! Nederland werd meteen ondergedompeld in hete temperaturen. Records werden gebroken en mensen gingen naarstig op zoek naar de beste manier of plek om af te koelen. En dat is de jonge reporters van de Mediaclub Amsterdam Nieuw-West ook niet ontgaan. Zij gingen weer de straten van Nieuw-West op en interviewden voorbijgangers en winkeliers over hun gewoontes tijdens de hitte en zomervakanties.

Vorige week woensdag was de eerste Mediaclub-dag, een onderdeel van Zomer in Nieuw-West dat tijdens schoolvakanties verschillende activiteiten organiseert voor kinderen uit de buurt. Bij de Mediaclub kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar gedurende de hele zomervakantie in het Talentenhuis en in Het Glazen Huis op Plein ‘40-’45 terecht om te fotograferen, interviewen en video’s te maken. Wie weet ontplooit er zich zo wel een nieuwe Eva Jinek in het stadsdeel.

Portretfoto’ s

Deze woensdag begeleidden Vera Duivenvoorden (fotografie) en Mirte Lemmens (video) de kinderen bij het maken en bewerken van portretfoto’s met een iPad en het interviewen van mensen over hun gewoontes in de warme zomerdagen.

Sta op als je gezwommen hebt!’ Alle kinderen veren recht. Om elkaar te leren kennen beginnen de kinderen met een spel. Het is meteen duidelijk wat de jonge reporters hebben gedaan om de hitte van de voorbije dagen te ontsnappen. Eén van de kinderen is ondertussen al een bekende bij de Mediaclub. Rosalie (10) doet dit jaar al voor de derde keer mee: ‘Ik vind het gewoon zo leuk en ik leer elk jaar weer nieuwe dingen bij!’. Ze weet het enthousiasme bij de nieuwelingen aan te steken.

Perskaart

Om hun nieuwe rol als Mediaclub-reporter goed in de verf te zetten krijgen ze allemaal een eigen perskaart. Deze mogen ze helemaal personaliseren. Kleurstiften, stickers en glitters vliegen de lucht in en zelfs Rosalie heeft nog inspiratie om haar derde perskaart nog helemaal haar eigen te maken.

Bijna klaar om op pad te gaan. Maar eerst nog wat kneepjes van het vak leren. Want hoe maak je nu eigenlijk een goede, scherpe foto? En hoe interview je eigenlijk mensen op straat? In groepjes gaan de kinderen aan de slag met de iPads. Ze maken foto’s van elkaar waarop ze moeten uitbeelden waar zij goed in zijn. “Ik houd van paardrijden!” Hoe dat het best uit de beelden? Juist ja, door op de rug van je kleine broertje plaats te nemen. Met een grote glimlach voert Ensar (10) de daad bij het woord. De sfeer zit in ieder geval goed!

Hele hoop vragen

Na het oefenen kunnen de kinderen eindelijk op pad met een hele hoop vragen: “Waar vindt u verkoeling?” of “Wat is je favoriete land?” Tussen de marktkramen van Plein ’40-’45 treffen Khadija (9) en Lara (9) Hatifa. Hatifa is 33 jaar en oorspronkelijk afkomstig uit Afghanistan. De hitte is haar niet onbekend – maar opzoeken dat ze het zeker niet. Hatifa zit namelijk het liefst thuis in de koelte als het zo warm is! Een heel ander verhaal horen Luna (9) en Aïeza (9) bij Dilaver Sertbolat. Vanuit zijn naaiatelier bij Osdorpplein staat hij de twee jonge reporters enthousiast te woord. Waar hij het liefst heengaat bij hogere temperaturen? Het strand natuurlijk!

Leuke verhalen

En zo komen de kinderen met heel wat leuke verhalen terug. Ondanks dat ze het in het begin heel spannend vonden, zijn ze uiteindelijk allemaal heel blij en trots dat ze toch mensen hebben durven aanspreken.

 “Ik vond het interviewen uiteindelijk zelfs het leukst!” zegt Khadija (9) “Ik had op school al eens fotografielessen gehad. Dat vond ik al heel leuk. Maar nu konden we nog meer doen en echt mensen interviewen op het plein.” Khadija is er in ieder geval volgende keer weer bij.

Zomer in Nieuw-West organiseert activiteiten voor kinderen in alle leeftijden. Deelname is gratis. Meer informatie via: zomerinnieuwwest.nl.