Amsterdam is begonnen met vaccineren tegen apenpokken

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

AMSTERDAM  - De GGD Amsterdam is met het vaccineren tegen apenpokken (monkeypox) begonnen. De beschikbare vaccins zijn bedoeld voor specifieke risicogroepen, mensen met de grootste kans op apenpokken, om de uitbraak van het virus het snelst beperken.

Met de vaccins die Amsterdam krijgt, kunnen ongeveer 10.500 personen volledig worden gevaccineerd . Een volledige vaccinatie bestaat uit 2 prikken. Er worden ongeveer 100 personen per dag, 7 dagen per week gevaccineerd.

Besmetting

De ministeries van VWS en het RIVM hebben aangegeven welke groepen in aanmerking komen voor het vaccin. De GGD gebruikt zijn eigen databestand om uitnodigingen te versturen aan de mensen die bij de GGD bekend zijn. Zo worden de personen die de grootste kans op besmetting lopen bereikt. 

Het gaat, in deze volgorde, om Iedereen die bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid of bij de huisarts als Prepgebruiker geregistreerd is, of hiervoor op de wachtlijst staat, iedereen die met HIV geregistreerd is en iIedereen die bekend is op de Soa poli.

Persoonlijke uitnodiging

Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie ontvangt een persoonlijke uitnodiging van GGD Amsterdam. Zonder persoonlijke uitnodiging komen mensen op dit moment niet in aanmerking voor een vaccinatie.

Meer informatie: ggd.amsterdam.nl/infectieziekten/monkeypox.