Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag over 2021 aan

Algemeen
Soms weten mensen niet dat ze recht hebben op zorgtoeslag.
Soms weten mensen niet dat ze recht hebben op zorgtoeslag. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Ongeveer één op de tien huishoudens die recht hebben op huur- of zorgtoeslag, heeft zijn toeslag uit 2021 nog niet aangevraagd. Daarmee laten zij geld liggen. Vaak komt dat omdat er iets veranderde in hun situatie. Ze zijn in 2021 bijvoorbeeld minder gaan werken, gescheiden of met pensioen gegaan.

Bij wie het inkomen veranderde vorig jaar, uit huis is gegaan of 18 is geworden, wordt aangeraden om te checken of iemand recht heeft op toeslagen. Tot en met 1 september is het nog mogelijk huur- of zorgtoeslag over 2021 aan te vragen op Mijn toeslagen.

Veel redenen

Huur- en zorgtoeslag zijn een bijdrage van de overheid in de huur- en zorgkosten. Er kunnen veel redenen zijn waarom iemand over 2021 recht heeft op toeslagen. Bijvoorbeeld: bij het bereiken van de 18 jarige leeftijd, dan kan er zorgtoeslag aangevraagd. Omdat iemand op zichzelf is gaan wonen, gescheiden is of uit elkaar ging en nu in een huurhuis woont, of iemand voor het eerst AOW ontving en het inkomen hierdoor veranderde, of omdat de partner overleed.

Alles is na te gaan op toeslagen.nl/aanvraag2021. Toeslag over 2021 aanvragen kan direct op Mijn toeslagen. Dat kan nog tot en met 1 september.

Toetsingsinkomen

Zelfstandige ondernemers die in 2021 minder inkomen hadden door bijvoorbeeld corona, kunnen mogelijk ook recht op huur- of zorgtoeslag hebben, terwijl dat misschien niet wordt verwacht. Want de overheid gaat bij recht op toeslagen uit van het toetsingsinkomen, dit is het inkomen na aftrek van ondernemersaftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek. Daardoor is het inkomen voor de berekening van huur- en zorgtoeslag lager dan veel zelfstandigen denken. Ook gold een versoepeling van het urencriterium. Daardoor heeft een ondernemer nog eerder recht op huur- of zorgtoeslag. Kijk op www.toeslagen.nl/aanvraag2021 voor meer informatie.