Eigen levensverhaal in boekvorm? Dat kan!

Algemeen
Elk leven is een levensboek waard.
Elk leven is een levensboek waard. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST -  ‘Uit het leven gegrepen’, ‘Een boekje open’, ‘Wat ik nog vertellen wil’. Het zijn titels van levensverhalen van senioren in Nieuw-West. Opgetekend door opgeleide schrijvers van ESAN (Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West). Ook terugblikken op uw leven? Uw dierbaren over uw leven in boekvorm vertellen? Geef u dan nu op.

Shirley Brandeis

Laura Aartsen is stellig. “Nee hoor, we zoeken geen ‘bijzondere’ mensen.” Haar vingers maken haakjes in de lucht, want ze bedoelt er ook weer niet mee dat gewone mensen niet bijzonder zijn. “Ik wil juist benadrukken dat we gewone mensen zoeken. Omdat hun levensverhaal, zoals elk levensverhaal, bijzonder genoeg is voor een boek. Je hoeft geen ministerspost bekleed te hebben om een verhaal te hebben!” Geregeld hoort de ESAN-vrijwilliger, betrokken bij het levensverhalenproject, het ouderen zeggen: “Maar zoveel heb ik niet meegemaakt.” Onzin, vindt ze. “Iedereen heeft een verhaal. Maar wil je dat in een boek? Het boek over jouw leven? Dát is de vraag.”

Reflectie 

Na al meer dan zeventig boeken in zeven jaar tijd, krijgen oudere bewoners van Nieuw-West ook komend jaar de gelegenheid een boek over hun leven te laten maken. Iedereen van zeventig jaar of ouder, de leeftijd waarop enige reflectie mogelijk is, is welkom zich aan te melden. Hierna wordt door het projectteam gekeken of er een match gemaakt kan worden met een schrijver, een vrijwilliger die bij ESAN door professionals wordt opgeleid. Een match die tot een boek kan leiden en een match die met zorg wordt gemaakt, omdat er een klik moet zijn. Omdat verteller en schrijver elkaar maandenlang geregeld zullen spreken.

Vrijwilligerswerk 

En die klik heeft Joke Veldkamp, oprichter van het levensverhalenproject, vaak gezien. “Ik hoorde een keer iemand zeggen dat ze meer aan haar schrijfster en dit project heeft gehad dan aan alle therapeuten in haar leven.” Veldkamp heeft zelf ook al enkele boektitels op haar naam staan en noemt het een eer om samen met iemand in een leven te mogen duiken. “Het is prachtig vrijwilligerswerk.”

Feestelijke gelegenheid

Ook Wendela Gronthoud, die naast haar werk iets totaal anders wilde doen en zich enkele jaren geleden opgaf als schrijver, vindt dat. “Zo’n boek geeft mensen een stem.” Mensen die al een boek lieten schrijven bij ESAN zijn ook enthousiast. “Je wordt gedwongen een keer goed stil te staan bij van alles dat je hebt meegemaakt en dat gaf me inzicht,” zegt de een. En een ander: “Het is fijn te weten dat als ik er niet meer ben, familieleden een boek hebben waarin ik over mijn leven vertel.” Ook de uitreiking, een feestelijke gelegenheid waarbij de boeken van alle vertellers en hun schrijvers worden gepresenteerd, maakt velen trots. En soms een beetje verlegen met alle aandacht voor hun ‘gewone’ leven. Een leven dat een boek waard is.

Bent u 70 jaar of ouder en heeft u interesse? Neem dan contact op met ESAN via esanamsterdamnw@gmail.com of 0623005074.