De StadskasTuin van Toorop.
De StadskasTuin van Toorop. (Foto: aangeleverd)

Slotervaart krijgt Stadskas Tuin van Toorop: buurtmoestuin en ontmoetingsplek

Algemeen

NIEUW-WEST - Hij staat er al een tijdje, maar van een feestelijke opening kwam het nog niet; corona gooide roet in het eten. Tot nu! Zaterdag 27 augustus vieren Eigen Haard, de gemeente Amsterdam en oprichter Maaike Belder de oprichting van de Stadskas in Overtoomse Veld. Dit gebeurt met een groot buurtfeest. Compleet met stormbaan, sportieve workshops en minimoestuintjes maken. De opening is om 13.00 uur aan de Jan Tooropstraat 8.

De Stadskas is een buurtinitiatief van bewoonster Maaike Belder, met steun van woningcorporatie Eigen Haard en de gemeente Amsterdam. Naast de kas is een tuin met 25 moestuinbakken, waar buurtbewoners zelf groente en fruit telen. Ín de kas worden groene en duurzame activiteiten georganiseerd, voor en door bewoners. Kinderen leren er over gezonde voeding. Er worden buurtmaaltijden gekookt met oogst uit de moestuin en er is een gratis repair-café voor elektrische apparaten. Ook zijn er wekelijks prikacties vanuit de Stadskas om de wijk schoon te houden, plus buurtsafari’s en oogstfeesten.

Een dorpje op zich

De Stadskas is behalve een buurtmoestuin vooral een ontmoetingsplek, zegt Maaike Belder. “In deze buurt is een mooie mengelmoes van bewoners met allerlei culturele achtergronden. Met de activiteiten in de Stadskas en buurtcafé Flink dat ertegenover ligt, brengen we al die mensen bij elkaar. De buurt wordt steeds meer een dorpje op zich. Bewoners groeten elkaar en bieden hulp aan elkaar.”

Kers op de taart

De Stadskas is gebouwd met materiaal van de naoorlogse woningen die tot zo’n 10 jaar geleden in de buurt stonden. Bettina de Jong, manager wijkontwikkeling en leefbaarheid van Eigen Haard: “We zijn in 2008 gestart met de vernieuwing van Overtoomse Veld. De nieuwbouw ziet er prachtig uit, maar met nieuwe stenen alleen kom je er niet. Bewoners hebben, samen met ons, minstens zo hard gewerkt aan een hechte buurtgemeenschap. De kas is wat dat betreft echt de kers op de taart. Het dak boven het hoofd van alle buurtbewoners, nieuw en oud. Ik ben trots op de rol die de Stadskas speelt in de buurt.”

Feestje waard

De gemeente richtte de openbare ruimte in, en plaatste de 25 moestuintjes rond de kas, rekening houdend met de wensen van bewoners.

 “Super om te zien dat de Stadskas de gemeenschap nu al zo versterkt”, zegt Sandra Doevendans, stadsdeelbestuurder in Nieuw-West. “Het is een plek waar mensen samenkomen om te oogsten, te eten, te leren over hoe je duurzamer leeft en bijdraagt aan een schone en fijne buurt. Samen bouwen we aan Nieuw-West en dat vieren we graag samen met dit openingsfeest.”

Programma

Het programma van die dag ziet er als volg uit: 

Van 13.00 tot 13.30 uur de symbolische opening door Sandra Doevendans, stadsdeelbestuurder Nieuw-West, Bettina de Jong, manager wijkontwikkeling en leefbaarheid Eigen Haard en initiatiefnemer Maaike Belder;

Van 13.30 tot 16.00 uur buurtfeest met stormbaan, voetbal- en kickboksworkshop, henna laten zetten, en zelf moestuintjes maken.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Juist nu: alle 250.000 vrijwilligers in het zonnetje op Nationale Vrijwilligersdag Algemeen 4 dec, 12:09
Afbeelding
Drystack profiteert nog steeds van winst OVNH: ‘Zelfs vanuit Australië was er interesse’ Algemeen 2 dec, 16:10
Afbeelding
Nieuw puntensysteem voor een huurwoning Algemeen 2 dec, 14:07
Afbeelding
Derde Erfgoedvrijwilligersprijs 2022 voor Van Eesteren Museum Algemeen 2 dec, 10:55
Afbeelding
Wanneer mag je een deurwaarder inschakelen? Algemeen 1 dec, 15:55
Afbeelding
Herstel eilanden voor bedreigde diersoorten Algemeen 1 dec, 14:12
Afbeelding
Osdorpse brug genoemd naar bierbrouwer Willem Hovy Algemeen 1 dec, 10:22
Afbeelding
Bewoners krijgen nog geen ontheffing bij afsluiting Sloterweg en Laan van Vlaanderen Algemeen 1 dec, 08:18
Afbeelding
Stadsloket Nieuw-West verhuisd naar Osdorpplein 946 Algemeen 30 nov, 13:45
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema de Vlugt Algemeen 30 nov, 08:40
Afbeelding
Deze mooie plannen gaan de buurt mooier maken Algemeen 30 nov, 08:36
Afbeelding
Vrienden van de Sloterplas wijzen plannen Meervaart in het water van de hand Algemeen 29 nov, 12:01
Afbeelding
Nieuw systeem sociale huur per januari 2023: zo werkt het Huis 29 nov, 11:51
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief