Zwerftocht door ruige stadswildernis De Lange Bretten

Algemeen
De vos zal niet te zien zijn, maar wel zijn voetstappen.
De vos zal niet te zien zijn, maar wel zijn voetstappen. (Foto: Onno Steendam)

NIEUW-WEST - De boswachter organiseert zondag 18 september een wandeltocht in De Lange Bretten. De wandeling gaat door een groene wildernis vol bijzondere planten en dieren. Schotse Hooglanders bijvoorbeeld, zijn voor dit gebied belangrijk voor de begrazing.

Direct om de hoek van de westelijke Amsterdamse woonwijken ligt een prachtig struin- en wandelgebied. Dit natuurgebied heet De Lange Bretten en is vrij toegankelijk. Om dit grote natuurgebied wat beter te leren kennen neemt de boswachterwandelaars mee op een zwerftocht door het bos, de rietvelden en ruigtes van De Lange Bretten.
Voor één keer de paden af en de paden volgen van de schotse hooglanders.

Natuurbeheer

De boswachter vertelt over het ontstaan van het gebied, de dieren en planten, het natuurbeheer en alles wat de groep onderweg tegenkomt. Een afwisselend landschap met natuur vol variatie en veel verschillende bewoners zoals roofvogels konijnen en sporen van de vos. Er groeien zelfs orchideeën.

De wandeling start op de kleine parkeerplaats bij het speelterrein aan de Australiëhavenweg, een zijweg van de Haarlemmerweg (N 200) tussen Amsterdam en Halfweg. Trek goede wandelschoenen aan en met een verrekijker wordt nog meer gezien. Het is niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten, dus reserveren is een must via: www.gaatumee.nl. De wandeling is van 10.00 tot 11.30 uur.

Vrijwilligers gevraagd

De Lange Bretten vallen onder Landschap Noord-Holland. Deze organisatie beschermt natuur en landschap in Noord-Holland met zo’n tachtig bevlogen medewerkers en meer dan 7.000 vrijwilligers. Veel werkzaamheden in het natuurgebied wordt uitgevoerd door een vrijwilligersgroep. Omdat deze groep uitbreiding goed kan gebruiken worden nieuwe vrijwilligers gezocht die kunnen helpen.

De werkzaamheden variëren in de loop van het jaar: bomen zagen, hooien, riet opruimen, snoeien en kleine reparaties verrichten. De groep werkt in de periode september tot en met maart eens in de zes weken op zaterdag van 9.30 uur tot 15.00 uur.

Teamverband

Een vrijwilliger natuurbeheer en terreinonderhoud moet in teamverband kunnen en willen werken. Een redelijke conditie is belangrijk voor het omgaan met handgereedschap, zoals hand- en beugelzaag, hark en hooivork. Ervaring met machinaal werken is een pré, maar geen noodzaak. Per werkdag wordt een verzamelplek per e-mail doorgegeven, deze plek is per fiets prima te bereiken. Verder vragen wij belangstelling voor en affiniteit met natuur en met het werk van Landschap Noord-Holland.

Het is zinvol en leuk werk op unieke locaties met mensen die hetzelfde doel nastreven: een mooier Noord-Holland. Er is materiaal zoals kleding, werkhandschoenen en gereedschap aanwezig. Vrijwilligers kunnen cursussen volgen voor natuurkennis of bediening van gereedschappen en machines. Er is begeleiding bij het werk en de vrijwilligers doen een jaarlijks uitje met de groep.

Voor meer informatie en aanmelding: boswachter Marion Scherphuis, 06 - 33 32 64 02 of m.scherphuis@landschapnoordholland.nl.

/