Zohreh Majidzadeh bij de Hippe Heks.
Zohreh Majidzadeh bij de Hippe Heks. (Foto: )

Vijf vragen aan een vrijwilliger: Zoreh geeft taalles bij De Hippe Heks

Algemeen

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt en de stad. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek ‘Vijf vragen’ beantwoorden vrijwilligers vragen over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West.

Wat is jouw/jullie naam en de naam van de organisatie waar je/jullie vrijwilligerswerk doen?

Mijn naam is Zohreh Majidzadeh en ik doe vrijwilligerswerk bij de Hippe Heks.

Wat doe je als vrijwilliger, wat zijn jouw taken?

Binnen de Hippe Heks hebben we lessen Nederlands op verschillende niveaus. Als een nieuwe kandidaat zich aanmeldt met weinig kennis van de Nederlandse taal is het altijd een uitdaging die mee te laten doen bij andere deelnemers die iets verder zijn. Daarom geef ik vrouwen die zich bij ons melden met geen of heel weinig kennis van de taal 1 op 1 lessen zodat ze snel de basis leren. Het is de bedoeling dat ze hierna doorstromen naar groepslessen, want samen met anderen leer je meer. Ook vertegenwoordig ik de Hippe Heks op evenementen of bijeenkomsten met andere organisaties. Wij vinden het belangrijk dat de Hippe Heks samenwerkt en andere organisaties helpt.

Waarom ben je hier vrijwilligerswerk gaan doen?

De Hippe Heks is een vrouwenontmoetingscentrum. Dat wil zeggen dat vrouwen vanuit heel Nieuw-West er komen voor gezelligheid, activiteiten en een luisterend oor. Ik vind het heel fijn dat binnen de Hippe Heks verschillende culturen samenkomen. Zo zijn er Nederlandse bezoekers en vrijwilligers, maar ook Irakezen, Egyptisch, Tunesisch, Iraans, Bulgaars en allerlei andere komaf. Ik vind de diversiteit in activiteiten die de Hippe Heks biedt ook een sterke kant. Maar de allerbelangrijkste reden was dat de vrijwilligers en medewerkers van de Hippe Heks goed luisteren, proberen om de situatie van iedereen te begrijpen en te helpen om te groeien en zich te ontwikkelen. Zo heb ik de afgelopen jaren veel geleerd.

 Wat maakt dit vrijwilligerswerk zo leuk en bijzonder?

Met de één op één lessen heb ik veel persoonlijk contact met mensen. Ik hoor hun verhalen aan, vaak in krakkemikkig Nederlands en gebaren. Een grote groep mensen heeft weinig contact met de maatschappij en onze organisatie zorgt ervoor dat zij weer in contact komen. Zowel door taal, maar ook door een goede sfeer te creëren waar iedereen durft zich te uiten. Ik vind de sfeer erg bijzonder bij de Hippe Heks. De veilige en vriendelijke sfeer geeft ruimte voor vrouwen om hun verhaal te doen. Er is altijd ruimte voor een gezellig kopje koffie met iets lekkers. Ik vind dit vrijwilligerswerk erg leuk want iedereen kan zichzelf zijn, zich ontplooien en met andere mensen contact leggen. 

Wat betekent deze vrijwilligersorganisatie of dit initiatief voor de mensen in Nieuw-West en in de buurt?

Hoewel er andere vrijwilligersorganisaties en stichtingen actief zijn in Nieuw-West is de Hippe Heks een van de weinige vrouwenontmoetingscentra. In de buurt zijn veel vrouwen die een plek zoeken om met andere vrouwen koffie te drinken en aan activiteiten deel te nemen. Veel vrouwen zitten de hele dag thuis en hebben weinig contact met anderen. Bij de Hippe Heks kunnen vrouwen niet alleen iets leren zoals de taal, maar ook hun creativiteit kwijt in schilderlessen en naailessen. Veel vrouwen in de buurt sporten weinig en bij onze bewegingslessen kunnen ze sporten. 

Over de organisatie

De Hippe Heks is een centrum waar vrouwen zichzelf ontwikkelen door elkaar te ontmoeten bij activiteiten. Het opdoen van nieuwe vaardigheden draagt bij tot meer zelfvertrouwen en grotere zelfstandigheid. De Hippe Heks is een plek waar vrouwen leren, waar ruimte is voor nieuwe ideeën, dromen en waar je nieuwe energie krijgt.

De Hippe Heks is in 1984 opgericht door een groep vrouwen uit Slotermeer. Men zocht een warme plek waar vrouwen elkaar konden ontmoeten en van elkaar konden leren. Nadat ze een aantal jaren waren gevestigd aan het Confuciusplein, zijn ze verhuisd naar de plek waar ze nu nog steeds zitten: De Jan de Louterstraat 13 in Slotermeer, vlak bij plein ’40-‘45. En ook hier zijn ze nog steeds een plek met veel warmte.

Op zoek naar ander vrijwilligerswerk?

Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel, mail voor een persoonlijk gesprek In Nieuw West: 06-34030720 of nieuwwest@vca.nu.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Zaterdag 1 oktober 2022: NVM organiseert Open Huizen Dag Algemeen 25 sep, 11:29
Afbeelding
Toevallige vondst Chileense muurschildering Osdorpplein gerestaureerd Algemeen 24 sep, 09:34
Afbeelding
Toen & nu: de Ringspoordijk tussen West en Nieuw-West Algemeen 23 sep, 12:10
Afbeelding
OBA stimuleert digitale zelfredzaamheid Algemeen 23 sep, 10:32
Afbeelding
Slotermeerschooldirecteur zwaait af: Dag Ron! Algemeen 22 sep, 16:05
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema De Vlugt Algemeen 22 sep, 09:19
Afbeelding
Bureau Postjesweg winnaar New WeSter cultuurprijs 2022 Algemeen 22 sep, 09:08
Afbeelding
Nieuwe proef met preventief fouilleren op wapens ook in Nieuw-West Algemeen 21 sep, 12:39
Afbeelding
Elizabeth Bij Cinema De Vlugt Algemeen 21 sep, 09:35
Afbeelding
Tips voor het schrijven van een knallende vacature Algemeen 20 sep, 16:05
Afbeelding
Binnenkort stemmen op 328 plannen voor Buurtbudget Algemeen 20 sep, 08:17
Afbeelding
Gedenksteen 100 jaar annexatie gemeente Sloten onthuld Algemeen 19 sep, 12:39
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Amsterdam Algemeen 19 sep, 08:48
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief