De Amstelscheg is benoemd tot Bijzonder Provinciaal Landschap
De Amstelscheg is benoemd tot Bijzonder Provinciaal Landschap (Foto: Theo Baart)

Provincie stelt geld beschikbaar voor de Amstelscheg

Algemeen

REGIO - De provincie Noord-Holland stelt 1,9 miljoen euro subsidie beschikbaar voor projecten die de natuur en het landschap van de Amstelscheg versterken. Ook projecten die het gebied beter toegankelijk en beleefbaar maken, kunnen vanaf 10 oktober een subsidie aanvragen.

De Amstelscheg is een groengebied dat ligt ingeklemd tussen het stedelijke gebied van Amstelveen en Amsterdam Zuidoost. Het historische polderlandschap is ontstaan rond de veenrivieren die door het gebied slingeren. De Amstel loopt door tot in de stad en vormt een recreatieve uitvalsroute. Ook polder de Ronde Hoep met zijn stervormige verkavelingspatroon is onderdeel van de Amstelscheg. Eind vorig jaar is de Amstelscheg door de inwoners van de provincie verkozen tot het meest bijzondere landschap van Noord-Holland.

Koesteren

“De Amstelscheg is een veelzijdig gebied, een bijzonder historisch landschap, dat Noord-Hollanders een prachtige plek van relatieve rust biedt. Deze groene parel in het sterk verstedelijkte gebied rondom Amsterdam willen we koesteren en daar waar kan nog mooier maken. Daarvoor stelt de provincie 1,9 miljoen euro  beschikbaar”, vertelt Esther Rommel, gedeputeerde Natuur en Landschap.

Niet alleen overheden en terreinbeheerders, ook lokale organisaties die zich inzetten voor natuur, recreatie of cultuurhistorie in de Amstelscheg kunnen tot 1 april 2023 voor hun project subsidie aanvragen. Het geld moet worden besteed aan fysieke maatregelen die natuur en landschap versterken of beter toegankelijk maken, bijvoorbeeld de aanleg van vaar-, fiets- of wandelverbindingen of andere recreatieve voorzieningen. De subsidie bedraagt tot 75 procent van de kosten met een maximum van 150.000 euro.

Subsidieregeling

De subsidieregeling ‘Landschapsontwikkeling Amstelscheg NH 2022’ wordt gepubliceerd in het subsidieloket op de website van de provincie. De regeling is opengesteld vanaf 10 oktober tot en met 31 maart.

De Amstelscheg is in de provinciale omgevingsverordening benoemd als Bijzonder Provinciaal Landschap. De komende jaren werkt de provincie Noord-Holland samen met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gebiedspartijen om dit landschap ook voor de toekomst te behouden. Dat doet de provincie met een actualisatie van het gebiedsperspectief Amstelscheg uit 2011 en een uitvoeringsprogramma.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Zaterdag 1 oktober 2022: NVM organiseert Open Huizen Dag Algemeen 25 sep, 11:29
Afbeelding
Toevallige vondst Chileense muurschildering Osdorpplein gerestaureerd Algemeen 24 sep, 09:34
Afbeelding
Toen & nu: de Ringspoordijk tussen West en Nieuw-West Algemeen 23 sep, 12:10
Afbeelding
OBA stimuleert digitale zelfredzaamheid Algemeen 23 sep, 10:32
Afbeelding
Slotermeerschooldirecteur zwaait af: Dag Ron! Algemeen 22 sep, 16:05
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema De Vlugt Algemeen 22 sep, 09:19
Afbeelding
Bureau Postjesweg winnaar New WeSter cultuurprijs 2022 Algemeen 22 sep, 09:08
Afbeelding
Nieuwe proef met preventief fouilleren op wapens ook in Nieuw-West Algemeen 21 sep, 12:39
Afbeelding
Elizabeth Bij Cinema De Vlugt Algemeen 21 sep, 09:35
Afbeelding
Tips voor het schrijven van een knallende vacature Algemeen 20 sep, 16:05
Afbeelding
Binnenkort stemmen op 328 plannen voor Buurtbudget Algemeen 20 sep, 08:17
Afbeelding
Gedenksteen 100 jaar annexatie gemeente Sloten onthuld Algemeen 19 sep, 12:39
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Amsterdam Algemeen 19 sep, 08:48
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief