Gedenksteen 100 jaar annexatie gemeente Sloten onthuld

Algemeen
Femke Halsema en Sjoerd Jaasma onthulden de gedenksteen.
Femke Halsema en Sjoerd Jaasma onthulden de gedenksteen. (Foto: Foto's: aangeleverd)

NIEUW-WEST -  Burgemeester Femke Halsema heeft samen met de voorzitter van de dorpsraad Sloten-Oud Osdorp, Sjoerd Jaasma, de gedenksteen onthuld ter gelegenheid van 100 jaar annexatie van de gemeente Sloten in 1921. Daarnaast werden twee gerestaureerde deurtjes van het Energiebedrijf Amsterdam (later GEB) onthuld.

Deze bevinden zich in dezelfde muur van de gedenksteen. Achter de deurtjes is een originele bedrijfstelefoon uit 1932 te vinden en een inmiddels afgesloten tijdscapsule met herinneringen van dorpsbewoners anno nu.

Geen feestdag

Vanwege de regen vonden de toespraken plaats in de nabijgelegen Sloterkerk. Initiatiefnemer Guido Frankfurther noemde deze dag geen feestdag, maar ook geen dag om te treuren. “Er was destijds veel om die annexatie te doen en die heeft goede ontwikkelingen met zich meegebracht, maar de nadelen hebben we hier ook ondervonden. Zo kwamen er enerzijds versnelde aansluitingen op alle grootstedelijke nutsvoorzieningen, maar verdwenen door de grootschalige woningbouw en komst van winkelcentra ook alle meer dan twintig winkels op het dorp.”

‘Grootsteedsche kledij’

Op de steen is een citaat uit de krant De Stadaard van 31 december 1920 opgenomen: ‘Waarlijk, ’t platteland wordt er niet mooier en beter op wanneer ’t wordt omhangen met grootsteedsche kledij’. Het overgrote deel van de inwoners was destijds tegen de annexatie door Amsterdam, die in Den Haag werd doorgedrukt door een Slotense wethouder die tegelijkertijd lid was van de Tweede Kamer. Hij werd dan ook ‘De verrader van Sloten’ genoemd.

Dorpsraadvoorzitter Sjoerd Jaasma bedankte de gulle bijdragen van de inwoners en bedrijven uit het gebied van de voormalige gemeente Sloten en heette ook de afvaardiging van het bestuur van het nieuwe stadsgewest Weesp welkom. Eerder dit jaar werd Weesp ook geannexeerd door Amsterdam, maar wel  in goed overleg en na raadpleging van de inwoners.

Onthulling

Burgemeester Halsema bedankte na de onthulling iedereen die had meegeholpen om de gedenksteen voor elkaar te krijgen en vond de GEB-deurtjes prachtig gerestaureerd. Ze roemde de prachtige dorpskern van Sloten met zijn prachtige historie, eigen sfeer en tradities. Ze beloofde nog eens terug te komen naar Sloten voor een uitgebreider bezoek.

Het tot stand komen van de gedenksteen en de restauratie van de deurtjes was niet mogelijk zonder bijdragen en hulp van veel inwoners en bedrijven uit het dorpsraadgebied en daarbuiten.


De gedenksteen, gefinancierd door bewoners en bedrijven.