Nieuwe proef met preventief fouilleren op wapens ook in Nieuw-West

Algemeen
De politie mag iedere willekeurige voorbijganger fouilleren en controleren in de 'veiligheidsrisicogebieden' .
De politie mag iedere willekeurige voorbijganger fouilleren en controleren in de 'veiligheidsrisicogebieden' . (Foto: )

AMSTERDAM/NIEUW-WEST - De gemeente Amsterdam gaat als proef controleren op wapens. In vijf gebieden in de stad, waaronder Nieuw-West, kunnen voorbijgangers preventief worden gefouilleerd. Op deze manier wordt geprobeerd om de stad veiliger te maken, zodat de kinderen en volwassenen zich altijd veilig voelen om de deur uit te gaan.

Naast Nieuw-West gebeurt het ook in vijf gebieden in Noord, Zuid en Zuidoost. Het zijn de zogeheten ‘veiligheidsrisicogebieden’. Het gaat om een proef die van oktober tot januari 2023 loopt. In elk gebied worden 5 controles gehouden. 

Buurten

In Nieuw-West gaat het om de buurten Burgemeester Vlugtlaan, Burgemeester van Leeuwenlaan, Osdorperban en Wildeman. Hier mag de politie iedere willekeurige voorbijganger fouilleren en controleren op het mogelijk bezit van wapens, als dat noodzakelijk is. Gezinnen, kinderen onder 12 jaar en mensen van 65 jaar en ouder worden niet gefouilleerd.

Proef

Deze proef volgt op de proef van september 2021. Er zijn wel belangrijke aanpassingen gedaan. Zo worden technische hulpmiddelen, zoals detectiepoortjes en handscanners gebruikt. Als de scanner niet afgaat, mag de voorbijganger doorlopen. De wijkteams van politie en stadsdelen hebben meegedacht over de keuze van gebieden en tijden van de controles. Net als vorig jaar zijn de controles willekeurig, bijvoorbeeld bij elke vijfde voorbijganger. Soms wordt een selectiezuil gebruikt om de willekeur te waarborgen.

Kwetsbare wijken

Wapenbezit en -geweld zorgt voor onveiligheid in vaak al kwetsbare wijken en buurten. Gemeente, Openbaar Ministerie en politie (de Amsterdamse Driehoek) nemen al maatregelen hiertegen. Zoals detectiepoortjes op scholen, wapen-inleveracties, de inzet van deskundigen, campagnes en opsporing en vervolging.

In 2023 beslist de Amsterdamse Driehoek of deze wapencontroles helpen om de problemen met wapenbezit te verminderen en of we hiermee doorgaan.