Eén op de vijf kinderen in Amsterdam groeit op in armoede

Algemeen
De studenten van de HVA in gesprek met Stijn van de Kamp van Stichting SINA. Van links naar rechts Stijn van de Kamp, Leon Schulte, Peter Steur, Shivam Beri, Amber Owens.
De studenten van de HVA in gesprek met Stijn van de Kamp van Stichting SINA. Van links naar rechts Stijn van de Kamp, Leon Schulte, Peter Steur, Shivam Beri, Amber Owens. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - De verwarming uitlaten vanwege de hoge gasprijzen, kinderen geen volwaardige lunch mee naar school kunnen geven omdat de prijzen in de supermarkt de pan uit rijzen of kinderen niet kunnen laten sporten bij een sportvereniging; Allemaal gevolgen van armoede waar steeds meer gezinnen mee te maken krijgen.

 Vijf studenten van de Hogeschool van Amsterdam, te weten Shivam Beri, Peter Steur, Amber Owens, Leon Schulte en Mike van den Heuvel, zetten zich in om het taboe om hulp durven te vragen te doorbreken. De aanleiding hiervoor is met name het feit dat kinderen hier vaak de dupe van worden, terwijl hulp geboden kan worden aan iedereen die dat nodig heeft.

Armoedebestrijding 

Sinds 2012 zet stichting ‘Samen Is Niet Alleen’ (SINA) zich in voor armoedebestrijding in Amsterdam. Zij richten zich op individuen en gezinnen die onder of nabij de armoedegrens leven. Het mooie aan stichting SINA is dat zij altijd bij ieder gezin op huisbezoek gaan om met eigen ogen te kunnen waarnemen wat de ernst van de zaak is en waar behoefte aan is. Ze zien vaak dat kinderen bijvoorbeeld niet meekomen met de rest, omdat ze nooit vriendjes mee naar huis durven te nemen omdat ze op de grond slapen of thuis niks hebben. Stichting SINA voorziet gezinnen van basisbehoeftes zoals bedden, matrassen, bureaus, kasten en andere meubels. Daarnaast wordt er onder andere gekeken of de kinderen een goede fiets hebben om naar school te komen en of ze de mogelijkheid hebben om een sport te beoefenen. Sporten is namelijk erg belangrijk voor zowel de mentale als de fysieke gesteldheid en ontwikkeling van een kind.  

Om ervoor te zorgen dat alle kinderen kunnen sporten werkt stichting SINA samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het jeugdfonds zorgt ervoor dat kinderen lid kunnen worden van een sportclub, of dans-, muziek-, theater- of kunstlessen kunnen volgen. 

Interview Stichting SINA

De vijf studenten van de HVA gingen in gesprek met Stijn van de Kamp, één van de huisbezoekers van Stichting SINA. Hij vertelde dat er alleen al in de afgelopen twee jaar meer dan 3000 huisbezoeken zijn gedaan. Eén van de huisbezoeken die Stijn het meeste is bijgebleven is die bij een alleenstaande gehandicapte moeder met 9 kinderen, waarbij er een gewelddadige ex in het spel was. Het huis was één grote chaos, maar met dank aan Stichting SINA is het hele huis gestript en opnieuw ingericht en is ervoor gezorgd dat het hele gezin een beter leven tegemoet gaat.

Durf om hulp te vragen

Zowel Stichting SINA als Jeugdfonds Sport & Cultuur geven aan dat zij er zijn om te helpen. Om hulp vragen is niet erg en dit taboe moet dan ook doorbroken worden. Juist nu de groep die in armoede leeft steeds groter wordt door de moeilijke tijd waar we in leven. Wil jij meer informatie over wat Stichting SINA en/of het Jeugdfonds voor jou of de mensen om je heen kunnen betekenen? Klik dan op de link https://jeugdfondssportencultuur.nl/ of https://www.stichtingsina.nl/ of scan de QR-codes: