Vrijwilligers Marcel en Mo werken bij de Stichting Mantelzorg en Dementie

Algemeen
Marcel en M, (rechts zittend op de foto) bij  Stichting Mantelzorg en Dementie.
Marcel en M, (rechts zittend op de foto) bij Stichting Mantelzorg en Dementie. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt en de stad. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek ‘5 vragen’ beantwoorden vrijwilligers uit Nieuw West vragen over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West.

Wat is je naam en de naam van de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet?

Wij zijn Marcel en Mo en wij doen vrijwilligerswerk bij de Stichting Mantelzorg en Dementie. Onze stichting verzorgt ontmoetingsgroepen voor oudere mensen. Sommige van hen hebben een (beginnende) vorm van dementie. Hierdoor worden zij vergeetachtig of krijgen zij meer moeite met het dagelijkse leven. Andere bezoekers zijn helemaal niet vergeetachtig maar komen voor de gezelligheid, omdat ze thuis bijvoorbeeld eenzaam zijn of de buurt willen leren kennen

Wat doe je als vrijwilliger en wat zijn jouw taken?

“Wij zijn vrijwilligers op de ontmoetingsgroepen voor ouderen”, vertelt Marcel. “Ik doe boodschappen, bereid maaltijden en schenk koffie en thee. Daarnaast verzorg ik gezellige biljartmiddagen (die zo populair worden dat er bijna nummertjes getrokken moeten worden bij het biljart). Mo is sportief, hij maakt wandelingen met deelnemers en verzorgt sport- en bewegingsactiviteiten. Vorige week, bijvoorbeeld, deden we een wegstrijd ‘blikjes gooien’, net als vroeger op de kermis”. Mo en Marcel zorgen voor geanimeerde (groeps)gesprekken over uiteenlopende onderwerpen, van politiek tot voetbal en van muziek tot natuur. En zij trainen de hersenen van de bezoekers door een quiz of een spelletje. 

Waarom ben je hier vrijwilligerswerk gaan doen?

Mo: “ik ben vrijwilligerswerk gaan doen omdat ik met pensioen ben en daarom nu tijd te over heb. Ik voel een sterke behoefte om mensen te helpen. Van nature ben ik erg sociaal en maak ik graag een praatje op straat of in de sportschool. Door vrijwilligerswerk te doen voor oudere mensen benut ik deze sociale aanleg ten volle”. Marcel ontvangt, na jarenlang zware fysieke arbeid op Schiphol, momenteel een bijstandsuitkering en ‘moet’ daarom vrijwilligerswerk doen. Dit voelt echter niet als ‘moeten’, want hij doet het heel graag. Hij vindt zijn werk ‘te gek’, en de stichting beaamt dat het werken met ouderen hem op het lijf geschreven is.

Wat maakt dit vrijwilligerswerk zo leuk en bijzonder?

Op deze vraag antwoorden beide heren in eerste instantie dat de deelnemers zo lief zijn. “En”, voegt Mo, toe, “wie lief is voor anderen krijgt ook veel liefde terug”. Ten tweede noemen Mo en Marcel de humor die oudere mensen hebben. Er wordt heel wat af gelachen. Het voelt goed om anderen te helpen en een betekenisvolle rol te vervullen in de maatschappij. De waardering en dankbaarheid die Marcel en Mo ontvangen van de ouderen voor wie zij zorgen, is onbetaalbaar.

Wat betekent deze organisatie of dit initiatief voor de mensen in Nieuw-West en de buurt?

De stichting Mantelzorg en Dementie is heel belangrijk voor mensen in de buurt. De stichting zorgt ervoor dat ouderen (met of zonder dementie) een gezellige club wordt geboden waar zij niet alleen aan plezierige activiteiten kunnen deelnemen, maar waar ook op zo’n manier over de daginvulling wordt nagedacht dat gezond(er) ouder worden (in fysieke, mentale en emotionele zin) voorop staat. Ook voor de naasten van iemand met dementie is de stichting belangrijk. Zij weten hun partner, vader, moeder, oom of tante in goede handen en kunnen tegelijkertijd even iets voor zichzelf doen. Ook van hen krijgen Marcel en Mo dan ook vaak bedankjes en complimenten. Tenslotte speelt de stichting een belangrijke rol in het leven van de vrijwilligers zelf, omdat het hen de mogelijkheid biedt iets terug te doen voor de generatie die in de jaren ‘30 of ‘40 is geboren en ons tot de maatschappij heeft gemaakt die we nu zijn.

Over de Stichting Mantelzorg en Dementie: 

Stichting Mantelzorg en Dementie (SM&D) stelt zich ten doel het welzijn van mensen met dementie, kwetsbare ouderen en de mantelzorgers te bevorderen. Zij streeft ernaar mensen met dementie zo lang mogelijk op een verantwoorde en plezierige wijze zelfstandig te kunnen laten wonen en de mantelzorger waar nodig te ontlasten. Ook streeft de stichting naar een intensieve samenwerking met andere organisaties, zodat de hulpverlening volledig en op elkaar afgestemd is.

Kijk op www.mantelzorgendementie.nl voor meer informatie

Op zoek naar vrijwilligerswerk?

Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel, mail voor een persoonlijk gesprek In Nieuw West: 06-34030720 of nieuwwest@vca.nu.