Groente- en fruitafval hergebruiken is in steeds meer Amsterdamse buurten mogelijk

Algemeen
Amsterdammers kunnen kunnen op vijf nieuwe locaties in de stad hun groente- en fruitafval inleveren.
Amsterdammers kunnen kunnen op vijf nieuwe locaties in de stad hun groente- en fruitafval inleveren. (Foto: Tammy van Nerum)

AMSTERDAM - Amsterdammers kunnen via het programma Afval naar Oogst op vijf nieuwe locaties in de stad hun groente- en fruitafval inleveren. De nieuwe inleverpunten zijn te vinden in de stadsdelen Noord, Nieuw-West, West en Zuidoost. Tijdens de kick-off op 27 november is iedereen welkom om langs te komen op de verschillende locaties, om een kijkje te nemen hoe het ingeleverde groente- en fruitafval verwerkt wordt tot compost en uiteindelijk: oogst.

Door het inzamelen en verwerken van groente- en fruitresten werkt Afval naar Oogst, samen met inwoners van Amsterdam, aan een nieuwe stap richting een circulaire stad. Bewoners kunnen inmiddels op elf locaties, verspreid over de stad, hun afval inleveren. De inleverlocaties zijn gekoppeld aan buurttuinen en andere groene initiatieven.

Afvalresten

Hier worden, met behulp van vrijwilligers, de afvalresten lokaal verwerkt tot vruchtbare compost. Deze compost kunnen buurttuinen gebruiken om eetbare gewassen te laten groeien, zoals groenten en kruiden. Afval naar Oogst draagt hierdoor bij aan het sluiten van de grondstoffenkringloop.

Inleverpunt

De mogelijkheid keukenresten in te leveren helpt Amsterdammers hun afval en klimaatimpact te verminderen. Dat de interesse hierin groot is blijkt uit de zes inleverpunten die al sinds maart 2022 bestaan. Zij ontvangen dagelijks groente- en fruitresten en verwerken dit met succes tot compost van goede kwaliteit voor hun tuinen. De ambitie van Stichting Onschatbare Waarde en De Gezonde Stad, de initiatiefnemers van dit project, is om toe te werken naar een GF-inleverpunt in iedere wijk. Hiermee biedt het programma een deel van de oplossing voor de doelstelling van gemeente Amsterdam om in 2030 driekwart van het organisch afval te hergebruiken. Na een succesvolle start is het dan ook goed nieuws dat het nu op nóg meer plekken in Amsterdam mogelijk is mee te doen. Deelname aan het project is gratis, leerzaam en leuk.

Zelf aan de slag

Amsterdammers die mee willen doen met Afval naar Oogst kunnen zich aanmelden via www.afvalnaaroogst.nl. Wie met eigen ogen wil zien hoe het composteren werkt, is van harte welkom. Verschillende locaties openen hun deuren op zondag 27 november. De precieze tijden en locaties zijn binnenkort te zien op de website. Aanmelden hiervoor is niet nodig.