Er is ook ruimte voor rouw en gemis.
Er is ook ruimte voor rouw en gemis. ( Foto's: aangeleverd)

Winterfestival op het Mercatorplein

Algemeen

WEST - Op het Mercatorplein wordt zaterdag 26 november de feestmaand ingeluid met een het Winterfestival. Bezoekers kunnen langs kramen met extra veel cadeaus en lekkernijen struinen. Daarnaast zijn er voor jong en oud met onder andere Petit Socco workshop feestversiering, poppenkast, straattheater, schmink en de Rouwen & Vieren telefooncel.

De hele dag is er veelzijdig entertainment op het podium met optredens van lokale talenten Westside Kawina, The Surfriders, Rob & Josh, Trio Tulipa en koren The Voice of Aslan en SONAR. Op het terras is het genietenen van wereldse smaken én producten van lokale bodem. Tevens kunnen bezoekers overtollig speelgoed meenemen om te doneren. Alle highlights zijn te volgen op de facebookpagina van Amsterdam BLEND.

Speelgoed doneren

De Mercatormarkt staat vol met zowel nieuwe als ‘tweede leven’ cadeaus. Lokale ondernemers bieden zelfgemaakte designs en delicatessen. Ondernemende buurtjongeren staan op de vrijmarkt voor kinderen met activiteiten zoals henna en grabbelton, eigen creaties en speelgoed die een ander weer blij kunnen maken. Andere kraamburen bieden hun mooiste versieringen, tweedehands juweeltjes, vintage winterkleding en feestoutfits op de curiosakramen.


Kinderen kunnen hun spullen verkopen op de vrijmarkt.

Bezoekers kunnen hun overtollig speelgoed meenemen naar de Mercatormarkt en doneren bij het Knotsknetter inzamelpunt. De lokale kinderwinkel schenkt deze als cadeau voor de feestdagen aan kinderen die het niet breed hebben via organisaties als De Speelgoedbank, AZC’s en Stichting Jarige Job.

Rouw en gemis

De decembermaand is niet altijd ‘feest’. Iedereen kent gemis en rouw, om wat dan ook, en die gevoelens treden vaak extra heftig op tijdens de donkere dagen. Op de MercatorMarkt kunnen bezoekers hun verhaal kwijt in het oude Engelse telefooncel door bijvoorbeeld een bericht in te spreken aan een verloren dierbare, een mooie of pijnlijke herinnering te delen of om te vertellen hoe het nu gaat na een periode van rouw. Deze berichten worden verzameld en zijn anoniem met koptelefoons te beluisteren tijdens het initiatief Rouwen en Vieren in december op het Mercatorplein. In de sfeervolle glazen kas op het plein steek kan een kaarsje worden aangestoken. Op een lint kan geschreven om dankbaarheid te ronen en vast te knopen aan een van de kerstbomen. Rouwen en Vieren is een plek voor verbinding, midden in de stad, om stil te mogen staan bij wat iemand kwijt wil en om elkaar te steunen. Na de openingsceremonie op dinsdag 20 december 19.00 uur is Rouwen en Vieren dagelijks te bezoeken tot en met 1 januari tussen 12.00-20.00 uur.

Nieuwe ontmoetingen

De MercatorMarkt is een plek voor nieuwe ontmoetingen en om kennis te maken met de verrassende talenten en het aanbod van zowel de stadsburen die op het Mercatorplein staan, als de veelzijdige winkels op en rond de Jan Evertsenstraat. Leuk, lekker en laagdrempelig voor iedereen. In samenwerking met Gemeente Amsterdam Stadsdeel West en ondernemersvereniging BIZ Jan Evertsenstraat  organiseert Stichting Amsterdam BLEND Events vier feestelijke edities per jaar. Iedereen kan zich aanmelden met verkoop, activiteiten of entertainment: bewoners, creatieven, ondernemers en sociale initiatieven. Jonge Amsterdammers tot en met 18 jaar doen gratis mee op de Kids’ Vrijmarkt. Wie op de hoogte wilt blijven van de volgende edities in 2023 kan zich inschrijven voor de nieuwsbrief via www.amsterdamblendmarket.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Hulp bij zorgen over geld in Nieuw-West Algemeen 24 nov, 12:08
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema de Vlugt Algemeen 24 nov, 11:03
Afbeelding
Flexibele flitspaal Burgemeester Röellstraat beboet hardrijders Algemeen 23 nov, 14:31
Afbeelding
Sinterklaasbingo in buurthuis De Aker Algemeen 23 nov, 11:25
Afbeelding
Smartlappenkoor Leedvermaak in De Aker Algemeen 23 nov, 11:10
Afbeelding
Mokumse Mikmak 2023: anekdotes, uitspraken, quizjes en meer over Amsterdam Algemeen 23 nov, 11:10
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Zondagmiddagpodium met MoreCityProject in Zwanenburg/Halfweg Algemeen 22 nov, 13:11
Afbeelding
Expositie Gangmakers Ontwerplab Osdorp ‘Ik zie wat jij niet ziet’ Algemeen 22 nov, 12:21
Afbeelding
Corrie Groeneveld viert 100e verjaardag: ‘Nou, het is gelukt’ Algemeen 22 nov, 11:01
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief