De Gezonde Stad geeft Amsterdammers 3000 bomen cadeau

Algemeen
Amsterdammers konden hun eigen boom uitzoeken.
Amsterdammers konden hun eigen boom uitzoeken. (Foto: Tammy van Nerum)

AMSTERDAM - Duurzaamheidsorganisatie De Gezonde Stad deed op zaterdag 26 november 3000 biologisch gekweekte bomen cadeau aan Amsterdammers. Met de actie ‘Bomen voor Amsterdam’ activeert De Gezonde Stad Amsterdammers een boom in hun tuin of op hun balkon te planten. En zo hyperlokaal een positieve bijdrage te leveren tegen het verdwijnende groen in de stad en de effecten van klimaatverandering. 

Deze actie is geheel opgezet door Amsterdammers, voor Amsterdammers en wil hiermee ook laten zien welke positieve rol bewoners en private partijen kunnen spelen bij het vergroenen van de stad. Stadsdeelbestuurder Rick Vermin nam de eerste boom in ontvangst.

Uitdeellocatie

Na aanmelding konden Amsterdammers de gratis boom ophalen bij de uitdeellocatie aan het Oosterpark. De jonge boompjes van minder dan een meter hoog konden op de fiets worden meegenomen. Alle 3000 bomen samen zorgen voor een stadsbos ter grootte van 2 voetbalvelden. Vorig jaar deelde de organisatie al 1500 bomen uit. Dit jaar komen daar nog eens 3000 bomen bij.


Opgesteld om af te laten halen.(Foto: Tammy van Nerum)

Directeur Annick Mantoua: “Hoe mooi is het dat we als bewoners op deze manier samen bomen planten, waar de generaties na ons nog van profiteren. Al deze kleine bomen groeien samen uit tot stadsbos!” Door de plantlocatie van de boom door te gegeven via een app wordt zichtbaar hoe dit ‘stadsbos’ zich verspreidt door de stad.

Hoognodig

Dat er extra bomen worden geplant in de stad is hoognodig. Door het snel groeiende inwonertal telt de stad per Amsterdammer steeds minder groen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bomen een positief effect hebben op de mentale gezondheid van mensen. Ook verbeteren ze de luchtkwaliteit, de waterhuishouding en het leefklimaat. Een gemiddelde volwassen boom in een stedelijke omgeving kan zo’n 200 tot 400 liter water in de kroon vasthouden en neemt jaarlijks gemiddeld 20 kg CO2 op. Bovendien zijn bomen ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit in de stad. Ze leveren voedsel, leefruimte, bescherming en nestgelegenheid aan insecten, vogels en kleine zoogdieren. Bomen brengen letterlijk leven in een stad.


. Veel Amsterdammers kwamen hun boom uitkiezen. (Foto: Tammy van Nerum)