Combiwel Buurtwerk zorgt voor verbinding in de wijk

Algemeen
Wasilis Psathas buurtwerker in Osdorp West.
Wasilis Psathas buurtwerker in Osdorp West. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Combiwel Buurtwerk ‘Het Blommetje’ opereerde tot voor kort vanuit de locatie aan het Blomwijkerpad. Het buurthuis gaat binnenkort tegen de vlakte. Het moet ruimte maken voor de geplande nieuwbouw. Voorlopig is de nieuwe locatie gevestigd in de Stadsboerderij. “Gelukkig weten de deelnemers aan de activiteiten ons goed te vinden op de nieuwe locatie”, aldus Wasilis Psathas buurtwerker in Osdorp West. Iedereen kan daar terecht voor een praatje, kopje koffie of een activiteit. 

Wasilis zoekt, samen met zijn collega buurtwerkers, naar mogelijkheden om buurtbewoners en vrijwilligersorganisaties met elkaar te verbinden. Buurtbewoners vinden bij de buurtwerkers van Combiwel een luisterend oor voor hun plannen en ideeën in hun buurt. Zo staat Wasilis in nauw contact met Kenan Tas de gebiedsmakelaar van de gemeente Amsterdam. Samen zijn zij de ogen en oren in de buurt. Met hun proactieve opstelling zitten zij tot in de haarvaten van de wijk en weten wat er leeft in de wijk. Zij spreken buurtbewoners met plannen en leggen dan de contacten met instanties die hen verder kunnen helpen.

Buurtinitiatieven Combiwell

Wasilis helpt met raad en daad bij het realiseren van de plannen die door buurtbewoners worden aangedragen. In de buurt zijn tal van voorbeelden te noemen van succesvolle plannen die gerealiseerd zijn. Zo zijn er sportgroepen die gebruik maken van de diensten van Combiwel, is er een initiatief actief die mantelzorgers ondersteunt en worden er verschillende projecten in station Wilderman en the Beach via een bijdrage uit het budget van Buurtinitiatieven ondersteund. 

Op dinsdag is er een “Gezonde Huiskamer” in het clubgebouw van de Jeu de Boules vereniging. Deelnemers krijgen informatie over gezonde voeding en beweging, met als afsluiting een gezamenlijke maaltijd. Bij de Osdorperhof zijn 24 moestuinbakken gerealiseerd waar buurtbewoners samen met de oudere bewoners van de Osdorperhof tuinieren. De breiclub in Osdorperhof die 130 warme sjaals en mutsen heeft gebreid voor kinderen in de kleutergroep van de brede school Fiep Westendorpschool. Een kerstcadeau van de breiclub aan de kinderen. Zestien december treden de kinderen op om samen kersfeest te vieren. “Dit is kruisbestuiving pur sang, iedereen met een plan of idee voor de buurt kan een beroep doen op een bijdrage van Buurtinitiatieven”, geeft Wasilis aan. “Samen je buurt beter, mooier maken, elk plan of idee waarmee de buurtbewoners zich met elkaar verbinden is welkom.”

Vrijwillige inzet

Het stadsdeel vindt vrijwillige inzet belangrijk, daarom stellen ze jaarlijks een budget beschikbaar voor activiteiten die door bewoners en vrijwilligersorganisaties georganiseerd kunnen worden. Buurtbewoners kunnen bij Combiwel een bedrag van maximaal vijfduizend euro aanvragen waarmee zij hun ideeën kunnen realiseren. 

Via de website van Combiwel Buurtwerk is het aanvraagformulier van Buurtinitatieven te downloaden, https://www.huisvandewijknieuwwest.nl/aanvragen-budget-bewonersinitatieven/. Het team van Combiwel Buurtwerk ondersteunt waar nodig met het invullen van de aanvraag en de uitvoering en is bereikbaar via mail of 06 23577458. “Oof gewoon aanspreken als de buurtwerker door de wijk fietst”, is het credo van Wasilis Psathas en zijn collega’s.