Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver spreekt blij en trots het publiek in het Van Eesteren Museum toe.
Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver spreekt blij en trots het publiek in het Van Eesteren Museum toe. (Foto: Brandeisfotografie)

Deze mooie plannen gaan de buurt mooier maken

Algemeen

NIEUW-WEST - Maar liefst 916.000 euro is er te verdelen in Nieuw-West. Geld voor plannen die de buurten mooier, groener, gezonder en gezelliger kunnen maken. Afgelopen jaar konden weer goede ideeën worden ingediend. Na een spannende stemperiode volgde vorige week donderdag de feestelijke uitslag. Een verslag hier met veel cijfers en vol mooie initiatieven.

Shirley Brandeis

Ja, hij heeft ook gestemd. Nee, hij vertelt niet op welke plannen. Maar ja zeker, wat is hij trots. Emre Ünver mag zich de voorzitter van het stadsdeel “waar de meeste plannen van heel Amsterdam zijn ingediend” noemen. Oftewel, zo analyseerde hij: het stadsdeel met de meest betrokken bewoners. “Hier kijken we om naar elkaar en naar de omgeving.” Maar liefst 328 plannen die een stukje buurt leuker voor kinderen willen maken, inclusiever voor ouderen of groener voor de wereld werden ingediend. Honderddertig haalden de gemeentelijke haalbaarheidstoets. “De winst van deze avond is dat we bewoners met goede ideeën hebben en dat we veel kunnen uitvoeren,” zei Ünver vlak voor per wijk de plannen met de meeste stemmen, die dus uitgevoerd zullen worden, werden opgenoemd.

De eindstreep

Buurtbudget is het ultieme overheidsmiddel om bewoners bij hun omgeving te betrekken. Na een pilot in Slotermeer-Noordoost in 2019 en uitbreiding naar heel Slotermeer en Geuzenveld in 2020, mag sinds 2021 heel Nieuw-West meedoen. Uit alle plannen haalden tot nu toe drieënzestig mooie initiatieven de eindstreep en deze zijn inmiddels gerealiseerd. Van evenementen om van Plein ’40-’45 het schoonste plein te maken en een loket waar buurtbewoners met financiële vragen terecht kunnen tot nieuw meubilair voor de buurtkamer, een speel- en sportplek voor ouderen en street art op meterkastjes. En nog heel veel meer.

Andere manier

Alle bewoners vanaf twaalf jaar kregen in oktober een brief met stemcode in de bus om in eigen wijk te stemmen op de volgens hen vijf beste ideeën. Negen procent van de bewoners stemde; dat zijn ruim twaalfduizend stemmen. Na het tellen afgelopen tijd was er donderdag in het Van Eesteren Museum de feestelijke avond in gala-achtige sfeer. Met bloemen en met een teabar en goed verzorgde catering van Fatima Zohra’s Garden of Tea. Met een uitslagmoment met veel applaus en blije gezichten. Met een troost voor de mensen met plannen die het net niet haalden. Want wie weet kan dat nog op een andere manier.

Opgeteld

Maar goed nieuws dus vooral: drieëndertig plannen worden wel uitgevoerd door de initiatiefnemers, in samenwerking met de gemeente, komende tijd. En daarmee kan Osdorp rekenen op onder andere vijfenzeventig boomparkjes, natuurspeeltuinjes voor kinderen en een Recyclingbank, een platform dat ingezameld plastic een tweede leven kan geven. In Slotervaart gaat men aan de slag met ‘Wilde bloemen, blije bijen’, komt er een stadskas op het Delflandplein en graffiti art in de A10-onderdoorgang aan de Schipluidenlaan. Slotermeer en Geuzenveld krijgen een speelpark voor alle leeftijden, er wordt een inloop avondmaaltijd voor daklozen georganiseerd en een project om eenzame ouderen minder eenzaam te maken. Om er maar een paar te noemen. In De Aker en Nieuw Sloten, in de stemming ook als één gebied beschouwd, worden de Akersluis en parkeerplaatsen aan de Zuiderakerweg vergroend, komt er een omheind gebied voor loslopende honden en krijgen de stroomkastjes positieve street art. En nog meer. Op Sloterdijk, nog niet drukbevolkt, wordt één plan uitgevoerd. Afvalbakken zullen komend voorjaar dankzij vrolijke bloementuinen er een stuk aantrekkelijker uitzien. 

Opgeteld en wel kunnen we stellen dat Nieuw-West komende tijd nog mooier wordt.

Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Competencia Oficial bij Cinema De Vlugt Algemeen 26 jan, 07:25
Afbeelding
Vrijwilligerscafé Valentijn Algemeen 25 jan, 16:33
Afbeelding
Pinnen in Amsterdam Nieuw-West: waar vind je de pinautomaten? Algemeen 25 jan, 15:04
Afbeelding
Laadpalen in Amsterdam Nieuw-West: hier vind je ze Algemeen 25 jan, 14:09
Afbeelding
Het Nationaal Theaterweekend in de Meervaart Algemeen 25 jan, 13:23
Afbeelding
Platina voor Anand en Etwaria Gopie Algemeen 25 jan, 12:16
Afbeelding
Ontwikkeling en talenten staan voorop vmbo Amsterdam-West Algemeen 25 jan, 11:00
Afbeelding
Brievenbussen in Amsterdam Nieuw-West: hier staan ze Algemeen 24 jan, 16:16
Afbeelding
Stylingevent About You voor tienermeiden (en hun vriendinnen en moeders) Algemeen 24 jan, 14:29
Afbeelding
'Wij Zijn Plein '40-'45 gelanceerd en klaar om het samen te doen' Algemeen 24 jan, 13:41
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:08
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.