Bewoners krijgen nog geen ontheffing bij afsluiting Sloterweg en Laan van Vlaanderen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: gemeente Amsterdam)

NIEUW-WEST -  In januari 2022 stemde de gemeenteraad in met het verkeersveiliger maken van de Sloterweg-West. Met de gekozen variant 2A wordt de Sloterweg en de Laan van Vlaanderen met camerahandhaving (knips) afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Omwonenden en bedrijven zouden in aanmerking komen voor een ontheffing. Het lukt alleen niet om op korte termijn een digitaal ontheffingssysteem, oftewel Intelligente Toegang, in te voeren.

Het systeem van Intelligente Toegang koppelt automatisch autokentekens aan huisadressen. De invoering van het systeem is op andere plekken in Amsterdam vertraagd. Dat zorgt voor vertraging voor de invoering in Sloten en Nieuw-Sloten.

Verkeersveilig

Om de Sloterweg toch snel verkeersveilig te maken zijn drie mogelijke overbruggingsmaatregelen voorgesteld. De eerder vastgestelde variant 2A blijft voor alle drie maatregelen het uitgangspunt.

De drie overbruggingsmaatregelen  zijn±

1 Alle bestemmingen zijn bereikbaar via de Johan Huizingalaan en de Anderlechtlaan. 

2 Invoeren knips zonder ontheffingen, met venstertijden op de Laan van Vlaanderen. De Laan van Vlaanderen is alleen afgesloten tijdens de spits van 07.00 tot 9.00 uur en 16.00 tot 8.00 uur. De Sloterweg is altijd afgesloten. 

3 Knips op de Sloterweg-West en -Oost zonder ontheffingen en een afslagverbod voor linksafslaand verkeer op de kruising Laan van Vlaanderen-West/Plesmanlaan.

Hoeveelheid auto’s

Dit vermindert de hoeveelheid auto’s op de Laan van Vlaanderen en verbetert de doorstroming op de Plesmanlaan. De meeste bestemmingen in Nieuw-Sloten zijn dan bereikbaar zonder om te rijden. Er is in deze maatregel geen knip op de kruising Laan van Vlaanderen-Oost/Plesmanlaan. te bestemmingen in Nieuw-Sloten zijn dan bereikbaar zonder om te rijden. Er is in deze maatregel geen knip op de kruising Laan van Vlaanderen-Oost/Plesmanlaan. Bekijk de kaart hieronder.

De drie  maatregelen worden deze maand  met de betrokken bewonersgroepen en ondernemers uit Sloten en Nieuw-Sloten besproken.

Het college van burgemeester en wethouders besluiten daarna welke overbruggingsmaatregel wordt ingevoerd. De maatregel zou dan rond maart/april 2023 in uitvoering gaan. Ondertussen werken wordt gewerkt aan de uitwerking van het intelligente toegangssysteem. Een planning voor de invoering van Intelligente Toegang voor het project Sloterweg is nu nog niet te geven.