Derde Erfgoedvrijwilligersprijs 2022 voor Van Eesteren Museum

Algemeen
De vrijwilligers van het Van Eesteren Museum ontvingen de prijs in Diligentia in Den Haag.
De vrijwilligers van het Van Eesteren Museum ontvingen de prijs in Diligentia in Den Haag. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Het Van Eesteren Museum heeft de derde prijs geworden bij de verkiezing van de Erfgoedvrijwilligersprijs 2022. Aan de prijs is een geldbedrag van  5.000 euro verbonden. De bekendmaking en prijsuitreiking vonden gisteren plaats in Diligentia in Den Haag. Vrijwilligers van het Van Eesteren Museum ontvingen de prijs uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media.

De onafhankelijke jury van de Erfgoedvrijwilligersprijs 2022, onder leiding van juryvoorzitter Kathleen Ferrier (Voorzitter Nederlandse Unesco Commissie), zei over het Van Eesteren Museum: ‘Een inspirerend voorbeeld van een organisatie die door de inzet van vrijwilligers volwassen is geworden en geprofessionaliseerd en bovendien nog steeds de kracht, kennis en kunde van deze zeer diverse groep blijft inzetten om haar organisatie te versterken.’ Iets wat spreekt uit het filmpje over het Van Eesteren Museum. En iets wat ook is bevestigd door iedereen die op het Van Eesteren Museum heeft gestemd.

Vereerd

Jorn Konijn, directeur Van Eesteren Museum: ‘Wij zijn ontzettend blij en vereerd dat het museum deze prijs heeft gewonnen. De Erfgoedvrijwilligersprijs is een belangrijke erkenning van de enorme en trouwe inzet van onze ruim 100 vrijwilligers voor het erfgoed van Cornelis van Eesteren, de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam en stedenbouw in zijn algemeenheid. Met het bedrag dat aan de prijs is verbonden, gaan wij hen in staat stellen hun werk voor het museum nog beter en fijner te doen.’

De eerste en tweede plaats waren voor Vereniging Openluchtbad Zwolle en Museumboerderij Wendezoele in Delden.

Erfgoedvrijwilligersprijs

De Erfgoedvrijwilligersprijs is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap die wordt toegekend aan vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor het behoud, het onderhoud en de ontsluiting van ons (immaterieel) cultureel erfgoed. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden om te besteden aan activiteiten ter ondersteuning van de vrijwilligers en ter bevordering van kennisoverdracht.

De Erfgoedvrijwilligersprijs werd in 2022 voor de derde keer uitgereikt. Stichting Nederland Monumentenland organiseert de prijs. De onafhankelijke jury koos uit alle inzendingen voor 2022 drie finalisten, waaronder het Van Eesteren Museum. In de periode van 1 tot en met 25 november kon op deze drie finalisten worden gestemd door iedereen die zijn of haar stem wilde uitbrengen. Op 1 december 2022 is de Erfgoedvrijwilligersprijs 2022 aan het museum uitgereikt door Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media in Diligentia in Den Haag.

Meer informatie over vrijwilligerswerk bij het Van Eesteren Museum is te vinden op de website van het museum: www.vaneesterenmuseum.nl.