All Inclusive-filmavond op Paarse Vrijdag

Algemeen
All Inclusive#2 Paarse Vrijdag.
All Inclusive#2 Paarse Vrijdag. (Foto: aangeleverd)

WEST - Wanneer je vrijdag 9 december een willekeurige basisschool of middelbare school binnenloopt, kan het zomaar zijn dat je iets bijzonders opvalt. Wellicht dragen veel leerlingen en docenten paarse kleding, hebben een paars polsbandje om of hebben paars gelakte nagels. Paarse Vrijdag is sinds enkele jaren een landelijke bijzondere dag in het onderwijs. Op Paarse Vrijdag wordt er extra aandacht gegeven aan LHBTIQ-onderwerpen en is iedereen zichtbaar solidair met elkaar. Ook scholen in Amsterdam west doen hieraan mee.

Op Paarse Vrijdag organiseren Ad van Dam en Ilias Zian deze film- en discussieavond met financiële steun van Stadsdeel West. Op op deze avond worden in het bijzonder leerkrachten en docenten van scholen in Amsterdam West uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De vraag die te beantwoorden is: kan film helpen om het gesprek over LHBTIQ-onderwerpen aan te gaan? En zo ja, wat zijn dan de voorwaarden daarvoor?

Breathe

Momenteel zijn er in de bioscopen twee bijzondere films te zien: El Houb en Close. Beide films passen in dit kader en zullen ter sprake komen. Op deze avond worden twee kortere films getoond: de film Breathe van regisseur Harm van der Sande. In deze ontroerende, tekstloze film, kijken we naar ontwikkelingsfases van Bram. Daarbij is regisseur Harm van der Sande zelf ook aanwezig. Hij in gesprek over zijn film.

Mama

Daarna wordt de documentaire Mama van regisseur Esmee van Loon vertoond. Mama vertelt het verhaal van een Rotterdamse zelfgekozen familie. Aan het hoofd van de familie staat moeder en dragqueen Ma’MaQueen. Samen met haar drie katten, vormt zij een veilige haven voor haar zes drag-kinderen. Niet iedereen binnen het huis kan rekenen op begrip van biologische familie en ze kampen allemaal met persoonlijke problemen: afgewezen worden door je familie, een negatief zelfbeeld of je niet gezien voelen. De turbulente zoektocht naar identiteit en acceptatie binnen een maatschappij die schreeuwt dat jij er niet mag zijn, gaat niet over rozen. Drag laat hen dit alles vergeten en de tekortkomingen in hun dagelijks leven gaan voor even in rook op. De soms harde werkelijkheid en fantasie overlappen elkaar dagelijks, maar onder de vleugels van mama voelen ze zich veilig en gezien. Bij elkaar vinden zij steun, geborgenheid en een thuis waarin fantasie werkelijkheid wordt. Boven alles, willen zij elkaar vieren. Deze avond is hoofdpersoon Ma’MaQueen aanwezig.

De films worden vrijdag 9 december vertoond van 20.00 uur tot 21.30 uur in de OBA, Mercatorplein 103. Iedereen welkom en gratis toegang. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk.