Winteropvang dak- en thuislozen in Slotermeer

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

NIEUW-WEST - De gemeente Amsterdam organiseert elk jaar in de winter extra opvang voor dak- en thuislozen in de stad. Dit jaar is er opvang van 1 december 2022 tot 1 april 2023. Dit gebeurt op verschillende plaatsen in de stad. Een van de opvanglocaties is de Slotermeerlaan 103.

Winteropvang dak- en thuislozen in Slotermeer

In totaal worden ongeveer 400 mensen opgevangen. Op de Slotermeerlaan is in principe plaats voor zestig mensen. Mochten er in de stad te weinig opvangplekken zijn, dan is het mogelijk deze locatie met veertig plekken uit te breiden. 

Opvangplekken

De vraag naar opvangplekken in de stad is sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne enorm gegroeid. Ook het gebrek aan opvangplekken in Ter Apel zorgt voor extra behoefte aan opvangplekken. Door het openen van de locaties voor de winteropvang zorgt de gemeente er ook voor dat er geen kwetsbare mensen de nacht op straat door moeten brengen.

Winteropvang is er voor dak- en thuislozen die geen onderdak kunnen vinden tijdens de winterperiode. Dak- en thuislozen melden zich eerst bij de screeningsbalie Bijzondere Doelgroepen aan de Jan van Galenstraat 323. De GGD bespreekt hun situatie en beoordeelt of zij in aanmerking komen voor opvang en van welke locatie zij gebruik mogen maken. Op de Slotermeerlaan worden de meer zelfstandige dakloze mensen opgevangen.

Slotermeerlaan

De mensen die toegelaten worden tot de winteropvang kunnen tussen 16.30 en 22.00 uur bij de opvanglocatie aan de Slotermeerlaan 103 naar binnen. Ze krijgen een bed, douche, warme maaltijd en ontbijt. Overdag verlaten ze de opvang uiterlijk om 09.30 uur.  Overdag zijn zij niet aanwezig op de locatie. Dan kunnen zij gebruikmaken van de verschillende inloophuizen in de stad. Medewerkers van De Regenboog Groep en beveiligers houden dit in de gaten. Daarnaast zal er extra inzet zijn van straatcoaches tijdens de opvangperiode.

De gemeente licht de komst van de winteropvang toe tijdens een informatiebijeenkomst op: woensdag 14 december van 19.00tot 20.00 uur in De Honingraat, Slotermeerlaan 103.

Afspraken

Tijdens de avond geven wethouder Rutger Groot Wassink en Voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West Emre Ünver informatie over de afspraken die zijn gemaakt met het stadsdeel en De Regenboog Groep. Ook is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Meer informatie over hoe de winteropvang is geregeld in Amsterdam, via: www.amsterdam.nl/dakloos. Voor vragen aan het team Winteropvang kan gemaild naar: winteropvang@amsterdam.nl.