Samen aan het ontbijt in winkelcentrum Plein ’40-‘45

Algemeen
Een hele lange, gedekte tafel tussen de winkels van winkelcentrum Plein ’40-’45.
Een hele lange, gedekte tafel tussen de winkels van winkelcentrum Plein ’40-’45. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Een meterslange gedekte ontbijttafel stond afgelopen maandag klaar voor bewoners. Kraampjes vol belegde broodjes, bogca, bakkabana, borek en meer, allemaal van buurtondernemers en buurtchefs, stonden opgesteld in het overdekte (dus warme) winkelcentrum op Plein ’40-’45. Het werd een smakelijk, swingend ontbijt samen met de kerstman en een gospelkoor.

Shirley Brandeis

Over de tachtig is Wil en ze swingt mee met Oh Happy Days. Als ze Jos met zijn scootmobiel ziet aan komen rijden, huppelt ze naar hem toe om samen een dansje te doen. Praise You zingen de vijf in fel gekleurde kleding gehulde koorleden vrolijk. “Mooi dat we hier met al die nationaliteiten aan tafel zitten,” zegt Wil als ze weer even zit met nog een bordje lekkers. Bij de kraampje halen de gasten gerechten vanuit alle hoeken van de wereld; bereid door chefs of aangeboden door winkeliers uit de buurt. Denk aan Surinaamse kokoskoekjes, Turkse eiersalade of Indiase gulab. Of de bijzondere helende kruidentheeën van Fatima-Zohra’s Garden of Tea.

Verbroedering

Het gratis ontbijt is een eerste evenement van winkeliersvereniging Winkelcentrum Plein ‘40-’45 in samenwerking met vereniging Wij Zijn Plein ‘40-’45. Het nieuwe bestuur van Wij Zijn Plein ’40-’45 (naast de eerder genoemde Slotermeerse Fatima-Zohra ook Mara-Joy en Merwin) wil samen met ondernemers, gemeente, organisaties en andere betrokken bewoners het plein levendig en bruisend houden. Op donderdag 19 januari stellen zij zich met een lanceringsfeest voor aan de buurt en hopen zij te horen wat goed gaat, wat beter kan en waar behoefte aan is. Tijdens het ontbijt keken ze tevreden rond. “Het valt me op dat we al een erg hechte community hebben als je zo rondkijkt,” zegt Fatima-Zohra. “Mooi om zoveel verschillende nationaliteiten, culturen en leeftijden samen te zien. Samenkomen en samen eten verbindt mensen nog meer en zorgt voor extra verbroedering.” Ondertussen doet Wil een dansje met haar overbuurvrouw.

Volgende evenement

“Wat een keuze! Mijn ogen waren groter dan mijn maag,” sluit Liesbeth deze eerste maaltijd van de dag af. Op de achtergrond swingt het gospelkoor met een gouwe ouwe van Aretha Franklin en het toepasselijke White Christmas. Mara-Joy, Merwin en Fatima-Zohra kijken uit naar het volgende verbindende evenement op donderdag 19 december van 17 tot 20 uur in het Glazen Huis op het plein. Wie daar bij wil zijn kan zich aanmelden via info@wijzijnplein4045.nl. Zie voor actuele informatie www.facebook.com/WijzijnPlein4045.