Station Sloterdijk is na 35 jaar wel aan verbetering toe.
Station Sloterdijk is na 35 jaar wel aan verbetering toe. (Foto: Pixabay)

Station Sloterdijk wordt moderner en overzichtelijker

Algemeen

NIEUW-WEST - De eerste ideeën voor hebben een moderner station Amsterdam Sloterdijk en een overzichtelijker en prettiger stationsgebied zijn vastgelegd in een langetermijnstrategie. Maar vooerdat er grote plannen kunnen worden gemaakt, wordt eerst onderzocht of de ideeën haalbaar zijn. Dat doet de gemeente Amsterdam samen met NS Stations, ProRail, Vervoerregio Amsterdam, provincie Noord-Holland en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Op Amsterdam Sloterdijk komen trein, metro, bus, tram, fiets en (deel)auto samen. Het stationsgebied ligt middenin Sloterdijk-Centrum. Steeds meer reizigers gaan van en naar het station. Na 35 jaar intensief gebruik is dat hard aan verbetering toe. Met de ontwikkeling van Haven-Stad komen er nog tienduizenden reizigers bij. Ook de aansluiting op Sloterdijk Centrum kan beter. Dat verandert in een woon-werkwijk.

Ov-knooppunt

In het toekomstbeeld zijn het station en de directe omgeving weer één overzichtelijk geheel. Het idee is om de ruimte rondom én boven het spoor te gebruiken voor openbare ruimte en bebouwing. Met als resultaat een goed werkend ov-knooppunt, dat tegelijkertijd een moderne, groene, levendige plek is middenin Sloterdijk-Centrum. Een plek om te wonen, werken en te verblijven.

Haalbaarheidsonderzoek

Voordat er plannen worden gemaakt voor deze grote ontwikkeling, wordt eer bekeken wat kan en wat niet kan. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzocht of het mogelijk is om op Sloterdijk veilig boven het spoor te wonen en te bouwen. Ook wordt gekeken of het allemaal technisch en financieel haalbaar is.

Op 19 januari hebben NS Stations, ProRail, Vervoerregio Amsterdam, provincie Noord-Holland en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor dit onderzoek een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het haalbaarheidsonderzoek duurt twee tot drie jaar.

Op korte termijn

Er worden ook dingen op de korte termijn verbeterd, zoals een nieuwe fietsenstalling, een snelle busverbinding tussen Amsterdam Centraal en Sloterdijk, en betere verlichting rond het station. Ook zijn er plannen voor een betere doorstroming van reizigers van en naar het metrostation en het NS-station.

Afbeelding
Competencia Oficial bij Cinema De Vlugt Algemeen 26 jan, 07:25
Afbeelding
Vrijwilligerscafé Valentijn Algemeen 25 jan, 16:33
Afbeelding
Pinnen in Amsterdam Nieuw-West: waar vind je de pinautomaten? Algemeen 25 jan, 15:04
Afbeelding
Laadpalen in Amsterdam Nieuw-West: hier vind je ze Algemeen 25 jan, 14:09
Afbeelding
Het Nationaal Theaterweekend in de Meervaart Algemeen 25 jan, 13:23
Afbeelding
Platina voor Anand en Etwaria Gopie Algemeen 25 jan, 12:16
Afbeelding
Ontwikkeling en talenten staan voorop vmbo Amsterdam-West Algemeen 25 jan, 11:00
Afbeelding
Brievenbussen in Amsterdam Nieuw-West: hier staan ze Algemeen 24 jan, 16:16
Afbeelding
Stylingevent About You voor tienermeiden (en hun vriendinnen en moeders) Algemeen 24 jan, 14:29
Afbeelding
'Wij Zijn Plein '40-'45 gelanceerd en klaar om het samen te doen' Algemeen 24 jan, 13:41
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:08
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.