Het zoekgebied ligt tussen Haarlem en Amsterdam-West.
Het zoekgebied ligt tussen Haarlem en Amsterdam-West. (Foto: gemeente Amsterdam)

Amsterdam onderzoekt aardwarmte in de regio

Algemeen

AMSTERRDAM - De gemeente heeft een vergunning gekregen om te onderzoeken of er aardwarmte in de regio te vinden is. Aardwarmte zit diep in de grond opgeslagen en is een duurzaam alternatief voor de huidige warmtebronnen. Als de diepe ondergrond geschikt is om deze warmte te winnen, is het doel om tegen 2030 de eerste aardwarmte te gebruiken om huizen te verwarmen die op het warmtenet zijn aangesloten.

Aardwarmte zit tussen de 500 en 4000 meter diep in de grond. Om deze warmte te gebruiken, moeten de diepe ondergrond goed in kaart worden gebracht. De komende 2 a 3 jaar worden vanuit het onderzoeksprogramma SCAN van Energie Beheer Nederland (EBN) twee tijdelijke onderzoek boringen in de regio Amsterdam gedaan. Met de vergunning mag de gemeente samen met de andere partijen extra onderzoek doen, om te bepalen waar in Amsterdam aardwarmte kan worden gewonnen.

Stadswarmte

De komende jaren wordt onderzocht  of de diepe ondergrond geschikt is om aardwarmte te winnen en te gebruiken voor de warmtenetten in de regio, ook wel stadswarmte genoemd. Een aardwarmtebron is interessant als we er minstens een paar duizend woningen en andere gebouwen mee kunnen verwarmd. Omdat veel woningen in Amsterdam zijn aangesloten op een warmtenet, of in de toekomst aangesloten worden, is aardwarmte een interessante bron voor de energietransitie.

Bronnen

Als de diepe ondergrond geschikt blijkt, kan met de ontwikkeling van de eerste bronnen worden begonnen. Al met al is het een behoorlijke investering in tijd en geld. Er wordt gekoerst op 2030 om de eerste aardwarmtebronnen te kunnen gebruiken. Aardwarmte moet samen met andere duurzame bronnen bijdragen aan onze doelstelling om in 2050 een klimaatneutrale stad te zijn.

Het onderzoek wordt samen met de provincie Noord-Holland en energiebedrijven Vattenfall en Eneco gedaan. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf de vergunning. Daarmee hebben de gemeente en de andere partijen het exclusieve recht om onderzoek te doen of de bodem geschikt is om aardwarmte te winnen.

Afbeelding
Competencia Oficial bij Cinema De Vlugt Algemeen 26 jan, 07:25
Afbeelding
Vrijwilligerscafé Valentijn Algemeen 25 jan, 16:33
Afbeelding
Pinnen in Amsterdam Nieuw-West: waar vind je de pinautomaten? Algemeen 25 jan, 15:04
Afbeelding
Laadpalen in Amsterdam Nieuw-West: hier vind je ze Algemeen 25 jan, 14:09
Afbeelding
Het Nationaal Theaterweekend in de Meervaart Algemeen 25 jan, 13:23
Afbeelding
Platina voor Anand en Etwaria Gopie Algemeen 25 jan, 12:16
Afbeelding
Ontwikkeling en talenten staan voorop vmbo Amsterdam-West Algemeen 25 jan, 11:00
Afbeelding
Brievenbussen in Amsterdam Nieuw-West: hier staan ze Algemeen 24 jan, 16:16
Afbeelding
Stylingevent About You voor tienermeiden (en hun vriendinnen en moeders) Algemeen 24 jan, 14:29
Afbeelding
'Wij Zijn Plein '40-'45 gelanceerd en klaar om het samen te doen' Algemeen 24 jan, 13:41
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:08
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.