‘Wij Zijn Plein ’40-’45 gelanceerd en klaar om het samen te doen’

Algemeen
Bewoners in gesprek over hun ideeën voor de buurt.
Bewoners in gesprek over hun ideeën voor de buurt. (Foto's: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Het woord ‘samen’ viel nog nooit zo vaak tijdens een feestje als afgelopen donderdagavond in het hart van Slotermeer. In het Glazen Huis op Plein ’40-’45 was een Lanceringsfeest, oftewel een officiële start (maar ‘feest’ klinkt nu eenmaal leuker). De lancering van Wij Zijn Plein ’40-’45 en haar driekoppige bestuur. Een vereniging die veel wil doen. Samen.

Shirley Brandeis

Ze hebben al verschillende keren in de krant gestaan. Dus we concentreren ons hier vooral op het feestje zelf. Maar toch even in het kort: Wij Zijn Plein ’40-’45 is een vereniging die zich gaat inzetten voor een nog mooiere, levendiger buurt. Er gebeurt al veel (denk aan de speelse campagnes voor een schoner plein, de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei, de Blend market), maar “dat kan nog meer en beter,” sprak Merwin, een van de drie bestuurders van Wij Zijn Plein ’40-’45, tot het vrolijke (want lekkere hapjes en leuke mensen) publiek. “Wij willen alles dat het plein in zich heeft eruit halen. Door bestaande initiatieven met elkaar te verbinden, zodat ze niet langs elkaar heen gaan. Door nieuwe initiatieven te beginnen of te ondersteunen. Wij willen zorgen dat er één gesprekspartner richting gemeente is. Om zo samen het maximale uit het plein te halen!”

Als de wiedeweerga

Nog enthousiaster sprak dagelijks bestuurder Sandra Doevendans. Haar collega-stadsdeelbestuurders waren elders mooie dingen voor het stadsdeel aan het doen, maar zij had toch wel even de leukste te pakken, vond ze. Vooral omdat haar motto ‘Mensen maken Nieuw-West’ is. En dat is haast het equivalent van ‘samen’. Of we ons als de wiedeweerga wilden aanmelden als lid, riep Doevendans op. Maar dat hadden bijna alle aanwezigen al gedaan. De teller stond toen al op achtenveertig leden. Logisch, want de contributie is laag en gezellig. Als lid moet je minstens één dagdeel per jaar iets doen voor de vereniging (administratie bijvoorbeeld) of voor het plein en de buurt (een activiteit organiseren bijvoorbeeld). “Dat is toch niet veel!” zweepte Doevendans de mogelijk laatste aanwezige die nog niet lid was op. En voor het geval iemand denkt, die taak is voor het stadsdeel: “We kunnen het niet alleen en wij willen niet zelf gaan bedenken wat nodig is. Want dat weten de bewoners zelf heel goed.”


Op hartvormige, gele post-its konden aanwezigen hun wensen en ideeën voor het plein opschrijven.

Energie krijgen ze bij het stadsdeel van al die samenheid. En ook de Westerpost werd helemaal blij van al die mensen die samen een (culinair hoogstaand) hapje aten, een drankje dronken en in gesprek gingen met elkaar. Om te voorkomen dat het toch teveel ons-kent-ons werd, werd men ingedeeld in kleurtjes. Gemengd met bekenden of onbekenden werd vervolgens nagedacht over wensen en ideeën voor het plein. Van een Bagel and Beans verleiden zich op Plein ’40-’45 te vestigen tot een rock ’n roll-feest organiseren op het plein. Het plein dat ook wel hét centrum van Nieuw-West mag worden, droomde iemand op een van de hartvormige, gele post-its, die samen met al die andere plakkende briefjes na een half uur een geel geheel van geijkte of originele maar vooral hoopvolle wensen toonde. “Ik heb echt nieuwe mensen leren kennen in mijn eigen buurt!” kwam Bart even in de microfoon vertellen. En toen wisten we: het is een geslaagde lancering. En we gaan het samen doen.

Het bestuur van Wij Zijn Plein ’40-’45 wordt gevormd door Mara-Joy, Fatima-Zohra en Merwin. Voor meer informatie of aanmelden als lid kunt u mailen naar info@wijzijnplein4045.nl. Zie ook wijzijnplein4045.nl. Het Lanceringsfeest werd mede mogelijk gemaakt door velen uit de buurt: New Metropolis, Eigenwijks, Serifoglu, de Buurtchefs, Dirk van den Broek, Rihab Spoken Word Artist, Marmoucha Orchestra en Bloemen de Broer.


Dagelijks bestuurder Sandra Doevendans roept op tot lidmaatschap, op de achtergrond de drie bestuurders van Wij Zijn Plein ‘40-‘45.