Sloterstrand geen officiële zwemplek meer

Algemeen
Zwemmen in de Sloterplas is dit jaar voor eigen risico.
Zwemmen in de Sloterplas is dit jaar voor eigen risico. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Het water bij het Sloterstrand is dit jaar geen officiële zwemlocatie meer. Zwemmen mag wel, maar wel op eigen risico. Het strandje blijft open, maar het water is niet altijd schoon genoeg. Er wordt onderzocht of een pomp en andere maatregelen kunnen helpen om het water schoner te krijgen.

Om zwemmers te beschermen controleert de provincie elk zomerseizoen de kwaliteit van het water bij het Sloterstrand. De afgelopen jaren was het water daar niet altijd schoon genoeg. In de zomermaanden is op bepaalde momenten te veel e-coli bacterie (poepbacterie) gevonden. E-coli kan bijvoorbeeld voor diarree en buikpijn zorgen. Volgens Europese wetgeving mag het strandje daarom vanaf volgend zwemseizoen geen officiële zwemlocatie meer zijn.

E-coli

Er kan dus soms teveel e-coli in het water zitten. Vooral tijdens warme weken in de zomer als er veel bezoekers zijn. Zwemmers lopen risico op huidirritatie en maag- en darmklachten.

De gemeente wil heel graag dat het Sloterstrand weer een officiële zwemlocatie wordt. Daarom worden verschillende maatregelen onderzocht. Het strandje wordt daarin meegenomen en eerder genomen maatregelen aan worden aangescherpt. Het water moet minimaal twee jaar schoon zijn voordat de provincie er weer een officiële zwemplek van kan maken.

Maatregelen

De gemeente heeft afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen om het water schoon te houden. Er is een mosselscherm tegen blauwalg geplaatst en vogelwering tegen vogelpoep. Sinds een paar jaar staan er in de zomer extra afvalbakken en toiletten bij het strand. Ook lopen er toezichthouders rond om bezoekers op te roepen hun afval in de bak te doen en honden niet in het water te laten. Het water lijkt daardoor schoner te worden, maar duidelijk nog niet genoeg.

Gebruikers van het strandje wordt gevraag afval altijd in de bak te gooien. Op etensresten komen vogels en andere dieren af, die het water kunnen vervuilen. Gebruik de toiletten. Doe baby’s en jonge kinderen een (zwem)luier om, ook op het strand. En laat honden niet in het water zwemmen of op het strand poepen. Zo blijft het zand en water schoon en is het strandje over een aantal jaar hopelijk weer een officiële zwemlocatie.

Waterkwaliteit

Op zwemwater.nl staan de officiële zwemplekken in en om de stad, zoals de Oeverlanden bij de Nieuwe Meer. De veiligheid en de waterkwaliteit worden daar regelmatig gecontroleerd. Er zijn nog veel meer waters en watertjes in Nieuw-West, maar de meeste zijn niet-officiële zwemplekken. Dat geldt ook voor de rest van de Sloterplas. De waterkwaliteit wordt daar niet bijgehouden en kan dus niet gecheckt op zwemwater.nl. Het water kan dus vervuild zijn en het levert ook andere risico’s op. Er kunnen stromingen zijn, boten varen of obstakels onder water liggen.