Fietsflat Amsterdam Centraal sluit op 30 januari

Algemeen
De Fietsflat gaat dicht.
De Fietsflat gaat dicht. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - Morgen, maandag 30 januari wordt de Fietsflat bij station Amsterdam Centraal gesloten. Fietsen kunnen nog tot 24 februari worden opgehaald van 7.00 tot 19.00 uur. Parkeren kan daar dan niet meer. Rondom het Centraal Station zijn twee nieuwe fietsenstallingen onder het water gebouwd. De Stationsplein stalling is sinds donderdag 26 januari open en de IJboulevard stalling volgt op 14 februari. Samen zijn ze goed voor 11.000 parkeerplekken.

Fietsen die na 24 februari nog in de flat staan, worden naar het Fietsdepot gebracht. Ook worden de fietsenrekken op en rond het Stationsplein stap voor stap weg gehaald. Wanneer daar niet meer mag worden geparkeerd en de rekken precies verdwijnen, wordt aangegeven op de gele borden bij de rekken. Fietsparkeren op en rond het CS kan dus alleen nog onder de grond

Iconisch gebouw

De Fietsflat is een iconisch gebouw. Het vangt Amsterdam als fietsstad in één beeld, en wordt dan ook vaak gefotografeerd door toeristen. De flat opende in 2001 als tijdelijke oplossing voor het fietsparkeerprobleem op het CS. Door de twee nieuwe stallingen zijn er straks zoveel nieuwe plekken dat de Fietsflat hier niet meer voor nodig is. De Fietsflat blijft voorlopig nog wel staan voor als in de komende jaren toch blijkt dat er meer plekken nodig zijn op CS. Er wordt gekeken naar een tijdelijke invulling.

14.000 fietsen

Met de sluiting van de Fietsflat verdwijnen er 2.500 fietsparkeerplekken, maar er komen veel meer plekken voor in de plaats. In stalling Stationsplein is plek voor 7.000 fietsen. Daar komen straks nog 4.000 plekken bij met de stalling IJboulevard. Het aantal fietsenstallingen bij het CS komt daarmee op vier, met in totaal plek voor ruim 14.000 fietsen.

Meer ruimte

Station Amsterdam Centraal is een druk gebied. Het station moet bereikbaar zijn en het stationsgebied wordt toegankelijker en aantrekkelijker gemaakt. Daarom worden de fietsenrekken weggehaald en wordt er een plek voor fietsen in ondergrondse stallingen gemaakt. Zo is er meer ruimte voor voetgangers en reizigers op het station en staan de fietsen veilig en droog. Vanuit de Stationspleinstalling kan er gelijk makkelijk en droog doorgelopen naar het station en de metrohal.

De vier stallingen op CS worden beheerd door de NS. Net als bij andere station stallingen betalen fietsers ook bij deze nieuwe stallingen elke eerste 24 uur niks, daarna euro 35 per 24 uur. Via de NS kan er ook een jaarabonnement worden afgelost voor tachtig euro per jaar.

Meer informatie: amsterdam.nl/fietsparkeren.