‘Nee!’ zei Konijn tijdens het voorleesontbijt in de bibliotheek

Algemeen
Sophie leest voor, met konijnenoren op.
Sophie leest voor, met konijnenoren op. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Voorlezen kan elke dag, maar momenteel moet het haast wel elke dag. Sinds vorige week woensdag en nog tot en met aanstaande zaterdag zijn het de Nationale Voorleesdagen. Dat ging van start met een Nationaal Voorleesontbijt. Op scholen, in buurthuizen, bibliotheken en andere lekkere voorleeslocaties werd vorige week woensdag voorgelezen. Op basisschool De Notenkraker in Hoogvliet deed prinses Laurentien dat. In Slotervaart las Sophie van de OBA voor uit ‘Nee! zei Konijn’.

Shirley Brandeis

Of het nu Laurentien was of Sophie, de peuters kon het niet deren. Sophie was de leuke mevrouw van de bibliotheek aan de Postjesweg en die had konijnenoren op haar hoofd. En die las superspannend voor. Uit een erg aansprekend boek, want peuters houden van nee zeggen. En van dieren. In het publiek zag de Westerpost naast ouders en peuters, en een enkel jonger broertje of zusje, ook verschillende knuffeldieren. Die mochten ze voordat het voorleesmoment begon laten zien aan Sophie. En er was ook nog een knuffelmoment met papa of mama voor wie wilde, zei Sophie (en dat wilden ze allemaal).

Samen

En toen volgde bladzijde na bladzijde (met lekker veel plaatjes, want: een prentenboek) de ene ‘nee’ na de andere ‘nee’. Konijn wil niks. Niet aankleden, niet in bad. Totdat… Dat mag u zelf gaan lezen. Of voor laten lezen. Want voorlezen is leuk. Voorlezen beleef je samen. Dat is dan ook het motto van de Nationale Voorleesdagen. De campagne stimuleert het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Want dat heeft een positief effect op de woordenschat, het spellen en het tekstbegrip. Handig voor later. De twintigste editie van de Nationale Voorleesdagen werd zo weer een leerzaam feestje.